Så här på våren kan jag längtar efter något fräscht och enkelt på tallriken.
Dessa rädisbiffar är dessutom jättgoda!
Ingredienser:
- 400 g rädisor
- 6 vårlökar
- 3 msk ströbröd
- 2 msk maizena
- salt och peppar
- 1 ägg
- 5 dl türkiskt yoghurt
- 1 vitlöksklyfta
- Persilja
Gott till är nypotatis eller bulgur.
Gör så här:
Rensa, tätta rädisorna och riv grovt. Blanda ner 1/2 tsk salt och låt dra i ca. 10 minuter. Tvätta vårlöken och skiva tunt.
Tryck ur vätskan från rädisorna.
Rör ihop 1 dl yoghurt med maizena, ströbröd och 1 ägg.
Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar.
Forma ca. 20 biffar.
Sätt på potatis eller bulgur. Tvätta och hacka persiljan.
Pressa vitlökskyftan i resterande yoghurt och smaka av med salt och peppar.
Stek biffarna i lite olja, ca 3 minuter på varje sida.
Strö över persilja och servera med yoghurtdip och tillbehör.
Smaklig måltid!




 

Läs hela inlägget »
Etiketter: rädisbiffar
Jag hade en gång en vän, som bodde i Afrika. Det gav inspirationen till denna rätt som blir helt magisk med alla kryddor och smaker.
Vill man kan man äta med händerna, vilket är mycket populärt bland barnen.
Bäst blir den om man låter kycklingen dra åt sig alla smaker i marinaden över natten.
Ingredienser 6 port.:
- 2 hela färska kycklingar
- 2 burkar krossad tomat (500g)
- 0,5 g saffran
- 7 vitlöksklyftor
- 2 msk flytande honung
- 2 msk soja
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
- 4 kanelstänger
- 2 stjärnanis
- saften från en apelsin

- 6 port. basmatiris
- rivet skal från 1 apelsin
- 1 msk kardemummakärnor
- salt
Tillbehör:
Lite valfritt. Bananer, mogen mango, apelsin, kokosflingor, skivad rödlök, röd paprika, salta mandlar, kikärtor och jordnötter.
Såsen gör du genom att blanda 3 dl gräddfil med 3 dl matlagningsyoghurt och en pressad vitlökklyfta.
Gör så här:
Dag 1:
Krossa stjärnanis i en mortel. Skala och dela vitlöksklyftorna itu. Häll tomaterna i en stor skål och blanda i alla ingredienser. Rör om ordentligt. Dela kycklingen i bitar, skölj av och torka med hushållspapper. Lägg bitarna i en tillräcklig stor ugnsform. Häll marinaden över och ställ kallt.
Gör gärna gräddfilsåsen med nu och ställ kallt.
Dag 2: Sätt kycklingen i ugnen på 175 grader i ca 1 timme.
Höj sedan temperaturen till 220 grader i 1/2 timme,
täck evt. över med folie.
Under tiden förbered alla tillbehör och sätt i olika skålar. Tärna mango och paprika, men vänta med bananen till sista stund, så den inte blir brun. Rödlöken kan med fördel sättas i iskallt vatten en stund, så blir den krispig.
Sätt på riset enligt anvisning på förpackningen, salta vattnet och tillsätt kardemumma kärnor, samt rivet skal från 1 apelsin.
Sätt fram skålar med vatten, (gärna med en citronskiva i) som man kan skölja händerna i samt tillräckligt med servetter.
Kolla så att kycklingen är klar genom att sticka i den.
Är vätskan klar är den färdig.
Sätt fram kycklingen, riset och alla tillbehör.
Nu kan det stora festen börja. Trevlig middag!!!









 
Läs hela inlägget »
Etiketter: afrikansk kyckling
Hemlagat är bäst!
Denna rätt älskade barnen när dem var små.
Nu vill dem ha receptet ;)
Ingredienser 6 port.:
- 800g nöt eller blandfärs
- 2 msk panko
- 2 ägg
- 1 gul lök
- 12 skivor rökt skinka
- salt, svartpeppar, paprikapulver
- 3 dl chillisås
- 3 dl grädde
- 2 dl mjölk
- 2 msk maizena
- chiliflakes, salt, peppar
Gör så här:
Rör ut pankon i lite vatten, låt svälla en stund. Skala och hacka löken fint. Rör ner äggen, löken och kyddor i pankon.
Blanda ner färsen. Forma rullader med fuktade händer.
Virra runt en skinkskiva och placera med skarven ner i en gratängform.
Vispa ihop chillisås, grädde och mjölk. Rör ner maizena och smaka av med kryddorna.
Häll såsen på skinkruladerna.
Sätt i ugnen vid 175 grader, ca 45 minuter.
Servera med valfria grönsaker, sallad och potatismos.
Lycka till!









 
Läs hela inlägget »
Avokadokrämen blir en fräsch kompis till räkorna!
Ta hälften om det ska vara till förrätt.
Ingredienser till
4 smörgåsar:

- 4 skivor valfritt bröd
- smör
- 4 hårdkokta ägg
- 2 kg oskalade räkor, storlek L
- 2 mogna avokado
- 4 msk smetana
- 2 msk philadelphiaost
- 1 citron ( ekologiskt)
- chiliflakes
- salt, vitpeppar
- 1 vitlöksklyfta
- Garnityr som citron, salladsblad, gurka ,tomat, paprika, melon, dill.
Gör så här:
Tvätta citronen och riv av skalet fint, pressa ut saften.
Skeda smetana och Philadephiaosten i en mixer.
Skala och pressa vitlöksklyftan i. Skala avokadon, kärna ur och tillsätt köttet i mixern, samt citronskal, saft, och en nypa chiliflakes. Mixa slät. Smaka av med salt och vitpeppar.
Ställ i kylen.
Skala räkorna och äggen. Bred smör på brödet.
Tvätta salladsblad och förbered övrig garnityr.
Spritsa avocadokrämen runt brödet, fördela räkor i mitten och garnera skapelsen.
Smaklig spis!!!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: theas räkbomb
Frikadeller a lá Königsberg, mer klassiskt går inte. Rätten kommer ursprungligen från staden Königsberg ( idag Kaliningrad) i Ostpreussen.
Den har gamla anor, redan Immanuel Kant serverade dem i sitt hem.
Här kommer en lite lättare tappning men minst lika goda för det. Testa får ni se ;)
Ingredienser 4 pers.:
- 500 kalvfärs
- 2 gula lökar
- 1 ägg
- 2 msk ströbröd
- salt, vitpeppar, paprikapulver
- 1 tsk senap
- 50 g finhackade sardeller
- Kokosolja
- 1/2 morot i bitar
- 3 lagerblad
- 2 dl syrad grädde
- 1 rågad msk maizena
- 2,5 dl türkisk yoghurt
- 1 Buljongtärning kalvfond
- 1 äggula
- 50 g kapris
- avriven skal av 1 citron (ekologiskt)
- 1 msk citronsaft
- gräslök
Tillbehör:
- Basmatiris, kokt potatis eller potatismos
- Broccoli eller sallad
- Rödbetor passar också till
Gör så här:
1. Rör ut skorpmjölet i lite vatten och låt svälla 5 min. Rör ner  ägget, sardeller, senap, salt, peppar och paprikapulver.
Finhacka löken.
Spara hälften till senare, andra hälften blanda i skorpmjölblandningen. Ta i färsen och blanda allt ordentligt,
sätt i kylen.
2. Riv av citronskal och pressa ut saften, ställ åt sidan.
Koka upp vatten i en stor kastrull, salta, ta i morot och lagerblad. Koka ca. 5 minuter.
3. Sätt på riset enligt anvisning på förpackningen.
4. Forma nu lagom " Klopse" med fuktade händer och lägg i det kokande vatten. Dra ner värmen och låt dra i 15 minuter.
Ta ut Klopsen sen och håll varm.
5. Under tiden fräs resterande lök i kokosolja utan att dem tar färg. Häll i grädde och buljongtärning, samt 1/2 liter, evt lite mer av kokbuljongen. Låt puttra en stund. Blanda i kapris samt spad och citronskal.
6. Blanda äggula med yoghurten.
Vispa ihop maizena med lite vatten och red av såsen.
Koka ca 2 minuter.
Dra ner värmen nu, den får inte koka nu när du vispar ner yoghurtblandingen.
Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Häll såsen på Klopsen och strö över gräslök.
Servera med valfritt tillbehör.
Smaklig måltid!!!



 
Läs hela inlägget »
Lite lagom sandwich ;)
med fräscht innehåll!
Passar till förrätt, kvällsmat, på buffén eller till mingel!
Ingredienser 4 port:
- 150 g rökt lax
- 150 g tonfisk
- 1 finhackad rödlök
- 1 mogen avocado
- 250 g kesella
- 200 g majonäs
- 1 dl gräddfil
- 1 kruka hackad persilja
- 2 st. hårdkokta ägg
- 1 kryddmått chiliflakes
- 1 kryddmått citronpeppar
-  lite citronsaft
- 1 limpa surdegsbröd fullkorn, skivad ( eller annat valfritt bröd)
Gör så här:
1. Blanda kesella, majonäs, gräddfil, rödlök, persilja och kryddorna.
Dela i 2 lika delar.
2. Finhacka laxen. Mosa avocadon med lite citronsaft.
Blanda ner i den ena delen av fyllningen.
3. Dra isär tonfisken med en gaffel. Hacka äggen.
Blanda ner i den andra halvan av fyllningen.
4. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut 6 skivor i en passande form.
5. Varva nu laxfyllning, tonfiskfyllning och bröd om vartannat.
Spara lite fyllning att sätta på sidorna sist.
Tryck till och låt stå i kylen över natten.
Vid serveringen skär ut 12 kubor och garnera valfritt!
Smakling spis!








 
Läs hela inlägget »
Etiketter: minisandwich
Proteinbomb, Low carb o.s.v. ja det finns en nyttig pizza variant, men det bästa är att den är supersnabb och enkel att göra!
Ingredienser:
- 300 keso
- 200 riven prästost
- 4 ägg
- 30 g rivna mandlar
- 1 röd paprika
- 1 vårlök
- 1 liten burk majs, 150 g
- 200 g champinjoner
- 200 g salami eller skinka
- lite salt, svartpeppar, oregano, basilika
- rostade pinjenötter
Gör så här:
Tvätta grönsakerna, tärna paprikan, skiva champinjoner och vårlök fint. Häll av majsen.
Lägg alla ingredienser förutom salamin i en bunke.
Sätt på ett tätslutande lock. Skaka loss!!!
Kolla så allt är välblandat innan du häller pizzamassan på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Fördela salamin ovanpå.
Grädda ca 30 minuter i 200 grader!
Strö rostade pinjenötter ovanpå och servera med sallad!
Smaklig spis!

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: skakpizza
Ska ni ha gäster eller mysa med familjen över ett spel, dessa godingar med orientalisk touch passar i alla sammanhang.
Ingredienser:
- 2 msk korinter
- 1 Morot
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk olja
- 2 Ägg
- 600 g nötfärs
- 40 g Panko
- 2 rullar (ca 550g ) smördeg
- Salt, svartpeppar, chiliflakes, malen kummin, kanel, vallmofrö
- 1/2 kruka färsk mynta
- 300 g türkisk yoghurt
- 1/2 citron ( ekologiskt)
- Bakplåtspapper
Gör så här:
1. Tvätta och skala moroten. Skala lök och vitlök. Hacka korinterena. Tärna morot, lök och 1 vitlöksklyfta fint. Fräs alltihop i lite olja i ca. 3-4 minuter. Låt svalna.
2. Blanda färsen med 1 ägg, panko och den avsvalnade lökmixen. Krydda med salt, peppar, 1 tsk chili, 1 tsk kummin och 1/2 tsk kanel.
3. Dela köttfärsmassan i 4 delar. Rulla varje del till en ca. 24 cm lång rulle. Rulla upp smördelegn och skär i mitten så du får 4 avlånga plattor. Vispa upp 1 ägg. Pensla änderna med ägget.
Sätt nu 1 köttfärsrulle på varje degplatta ca.1 1/2 cm från kanten och rulla in den.Tryck till och låt dem vila i kylen i ca. 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 160 grader ( varmluft) annars 180 grader.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Skär rullarna i 4-5 cm stora bitar och sätt på plåten,
pensla med ägg. Strö över vallmöfrön.
Grädda i ugnen i ca 25 minuter.
5. Under tiden hacka myntan och blanda i yoghurten.
Pressa en vitlökskyfta i samt det avrivna citronskalet. Rör ihop!
Smaka av med salt och peppar.
Servera tillsammas! Voliá!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: 1001-natt-dippers
Morotskaka i all ära, men har ni provat morots-pancakes? Supergoda och med både nötter, kanel och ingefära som ingrediens är dem snutt intill nyttiga
med ;)
Ingredienser:
- 450 morötter
- 25 g valnötskärnor
- 150 g mjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk äkta kanel
- 1 nypa salt
- 1 nypa malen ingefära
- 1 ägg
- 3-4 msk brunt socker
- 2,2 dl mjölk
- 50 florsocker
- 200 g Philadelphia naturell
- smör till gräddningen
Hallon, blåbär eller vad ni gillar till garnering.
Gör så här:
1. Skala morötterna och finriv. Hacka nötterna fint.
2. Blanda mjöl, nötter, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
3. Vispa ihop ägg, socker, mjölk och morötter och vänd ner i mjölblandningen. Vispa så länge med elvispen till det uppstår en homogen massa. Låt vila i ca. 30 minuter.
4. Till frostingen sila florsocker i en skål och blanda ner Philadelphiaosten. Vispa med elvispen i ca. 3 minuter.
5. Sätt en klick smör i en stekpanna och grädda pannkakorna i lagom värme, ha minst 2 msk deg per pannkaka.
Vänd när ena sidan är gyllenbrun.
6. Servera med frostingen och garnera med bär.
Låt det smaka.


 
Läs hela inlägget »
Etiketter: morots-pancakes
Mättande och mumsig lasagne som inte saknar något! Dessutom snabblagat!
Ingredienser 6 port.:
- 400 g färska lasagneplattor
- 1/2 purjolök
- 1 zucchini ( mellanstor)
- 2 vitlöksklyftor
- 250g tinat bladspenat
- 3-4 tomater
- 5 dl lättcremefraiche
- 2 dl mjölk
- 200 g fetaost
- 2 dl riven ost ( Prästost passar fint)
- salt, peppar, chiliflakes, rökt paprikapulver, muskot, oregano
- smör
Gör så här:
1. Tvätta alla grönsaker. Skiva purjolöken och zucchinin fint.
2. Fräs dem lätt i lite smör och tillsätt även dem pressade vitlöksklyftorna. Häll i mjölken och 3 dl av creme fraichen.
Krydda med salt, peppar, oregano, paprikapulver och chiliflakes efter tycke. Låt puttra ca. 5 minuter.
3. Rör ihop bladspenat och resten av creme fraichen i en annan gryta, krydda med salt, peppar och muskot.
Låt även den puttra den i ca. 5 minuter.
Skär under tiden tomaterna i tunna skivor.
4. Dags att varva. Lägg först lite av zucchiniröran i botten på en smörat grätangform, täck med lasagneplattor. Gör ett likadan lager. På nästa lager lägg tomaterna och smula över fetaosten.
5. På nästa lager fördela bladspenatröran och lite av den rivna osten.
6. Gör evt. ett lager till med zucchiniröran, men den måste räcka till att avsluta med på översta lager.
7. Strö över resten av den rivna osten.
8. Grädda i 200 grader ca. 20 minuter tills den fått fin färg.
Servera med grönsaksstavar och eller sallad.
Smaklig måltid!!!
Tips: Lasagne är alltid bäst dagen efter, så förbred gärna dagen innan men grädda den inte färdig då, utan när du ska ha den.
Passar utmärkt till matlådor, så gör gärna en stor sats.




 
Läs hela inlägget »

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden