Hej! Varmt Välkomna till Theas Tips!
Att börja matblogga på gamla dar är så klart en utmaning, men mina barn sa skärp dig mamma, vi vill ha dina recept.
Jag har då sällan i mitt 35 åriga yrkesliv som kock skrivit upp ett recept...
Nej, det finns i ryggmärgen. Repris från min mamma som också arbetat som kock och det är inte så lätt att få fram något konkret ur henne, Haha!
Hos henne lagades ALLT från grunden! Det var inget konstigt att det hängde ett rådjur i källaren, eller att man fick hämta surkål som hon hade i en jättestenkruka.
Jag ska göra mitt bästa! Nu är jag rätt utsliten, då blir det inte några fashionnablar middagar längre men som sagt minnet funkar.
Kom gärna med frågor och feedback, det skulle vara roligt!

 
Jag har en snäll granne som förser mig med gula, lyxiga kantareller,
men ni kan även använda Karl-Johan,Trumpetsvamp, Trattkantareller, m.m.
Det här smöret passar till det mesta och är såå gott!
Tänk bakpotatis, grillad kött, kyckling, fisk eller grönsaker!
Gör en dubbel sats och frys till vintern vetja!
Ingredienser:
- 300g kantareller eller annan svamp, eller blandad svamp
- 320 g smör
- 1 Schalottenlök
- 1 bunt persilja
- Finkrossad eller malen kryddpeppar
- Himalayasalt
Gör så här:
Putsa svampen, torka av och skär i fina bitar.
Skala och hacka löken fint.
Tvätta persiljan, slunga den torr och hacka fint.
Rosta nu svampen i stekpannan tills den släpper all vätska, tillsätt 2 msk smör och löken.
Fräs allt tills det börjar ta fin färg.
Krydda med kryddpeppar, salt och persilja.
Smält resterande smör under tiden.
Blanda ner i svampblandingen.
Mixa till önskad konsistens! Smaka av!
Kyl ner smöret! Nu kan du trixa lite, antigen spritsa rosetter och fysa för att ta fram vid behov eller fyll små formar, eller rulla smöret med bakplåtspapper eller ät det direkt med något smarrig tillbehör....
Voilá!




 
Läs hela inlägget »
Kryddig chutney på gula tomater, men givetvis kan ni ta vilka tomater som helst.
Den passar utmärkt till kallskuret, fläsk, kyckling och ostbrickan.
Ingredienser:
- 2 kg tomater
- 2 äpplen
- 2 chili
- 6 gula lökar
- 8 vitlöksklyftor
- 2 dl sherryvinäger
- 4 msk honung
- 2 st stjärnanis
- 10 st nejlikor
- 1 msk kanel
- salt och peppar
- 2 msk whiskey ( inget måste)
Gör så här:
Skär ett kryss i varje tomat.
Skålla dem i kokande vatten och skala, skär i tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
Blanda tomater, lök, vitlök, chili, honung, vinäger, äpplena, nejlikor, stjärnanis, kanel och evt.whisky i en kastrull.
Koka på svag värme till du har en lagom konsistens. Rör om då och då!
Smaka av med salt och peppar.  Ta upp nejlikor och stjärnanis.
Mixa chutneyn om du vill ha den slät eller låt den vara som den är.
Häll upp på väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt den svalna. Förvara chutneyn kall så håller den flera veckor.

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: tomatchutney
Lite grönare, nyttigare och godare ketchup med både gula och röda tomater samt den nyttiga morotsblasten.
Ingredienser:
- 1 kg gula tomater
- 1 kg röda tomater
- några vippor morotsblast
- 2 gula lökar
- 3 msk finriven pepparot
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl sherryvinäger
- 2 tsk worceshiresås
- 2 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Gör så här:
Skär tomaterna i tärningar, skala och hacka löken.
Dra vippor från morotsblaststjälken.
Koka tomater, lök, vinäger, socker på svag värme tills det återstår 1/2 delen av vätskan.
Tillsätt morotsblastvippor och pepparot.
Koka ytteligare tills en 1/4 del återstår.
Låt svalna. Mixa slätt och smaka av med worceshiresås, senap, salt och peppar.
Vill ni ha lite sting, kan ni låta en finhackad chili koka med.

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: ketchup
En fjäder i hatten ;) nej en morotsblastvippa på den lyxiga grönsaksröran som smakar helt gudomlig.
Bäst blir det så klart med hemodlade grönsaker! Smakerna gifter sig och framträder så inga andra kryddor behövs förutom lite salt och peppar! Simple kitchen!
Ha den till pasta, ris eller bulgur. Får du över, frys ner, så har du till vinterns goda såser och soppor.
Ingredienser:
- 1 stor gul lök
- 1 stor röd lök
- ca. 5 morrötter, alt. kålrabbi, zuccini eller lite av alltihop
- ca 10 röda tomater
- ca 10 gula tomater
- ca 10 vitlöksklyftor
- en bunt morotsblast
- färsk tymjan och persilja efter tycke
- olivolja
- 1 msk honung
- grovt Himalayasalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Tvätta alla grönsaker och skär i grova bitar.
Lägg på bakplåtspapper.
Ringla över olivoljan, honung och strö över salt.
Ta inte med örter och morotsblast.
Baka i ugnen vid 175 grader tills att de får lite färg, ca. 1/2 timme.
Mixa nu först örter och blasten, tillsätt alla grönsaker och mixa så slät som du vill ha röran.
Koka pasta, jag tog bönpasta, enligt anvisning.
Värm grönsaksröran och kör över några varv med pepparkvarnen.
Servera med valfri sallad och nyriven parmesan!
Smaklig måltid!
 
Läs hela inlägget »
Underbar kombo, gratinerad getost, söt papaya, paranötter och en smakrik dressing. Somrigt gott!
Ingredienser:
- 200 g getost rulle
- 2 msk honung
- 1 msk färska tymjanblad
- 200 g sallad, förslagsvis maché och ruccola
- 1 mogen papaya
- 50g Para eller Pekannötter
- valfria grönsaker som t.ex. tomat,rädisa, kålrabbi m.m.
Dressing:
- 5 msk olivolja
- 2 msk balsamico
- 1 tsk senap medelstark
- 1 tsk honung
- salt, peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta sallad och grönsaker.
Det blir väldigt trevligt att köra kålrabbi i tunna spiraler t.ex.
Ta lite efter tycke och smak.
Skala papayan och skär i lagom tärningar.
Hacka nötterna och rosta dem utan fett i en stekpanna.
Skiva getosten i ca 1 cm tjocka skivor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Ringla över honung och lägg på tymjanbladen.
Vispa ihop dressingen. Blir den för tjock kan du röra ner lite vatten till lagom konsistens.
Gratinera getosten i ugnen ca 5-8 minuter.
Arrangera salladen i en skål eller på fat. Strö på nötterna.
Ta ut getosten och lägg överst.
Servera med dressingen och ett gott bröd!
Smaklig spis!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: papaya-getostsallad

Välsignade morotsblasten!
Ni slänger väl inte? Visste ni att den har 6 X så mycket C-vitamin än själva moroten, är vätskedrivande, innehåller nyttiga vitaminer och mineraler, kalium som stärker hjärtat och hjälper mot högt blodtryck, magnesium som stärker muskelvävnaden.... m.m. Säger som Ernst, ja ni förstår...
Ta vara på den! Här bjuder jag på ett supergott pestorecept, vilket i förlängningen leder till den ljuvliga pastasalladen:)
Den kan ni äta som den är eller till precis vad som helst ;)
Pesto / Ingredienser:
- 1l morotsblast
- 1l basilika
- 1dl pinjenötter
- 1dl solroskärnor
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk citronjuice
- 2 dl olivolja
- 3 dl riven parmesanost
- 1 tsk salt
- peppar efter tycke
Gör så här:
Hacka blasten grovt och tvätta den samt basilikan.
Slunga torr i en salladsslunga.
Rosta pinjenötter och solroskärnor i lagom värme.
Riv parmesanosten.
Mixa alla ingredienser till en pesto.
Pastasallad / Ingredienser:
- 400 g valfri pasta
- 200 g fetaost
- Pesto på morotsblast, se ovan recept
- 350 g Kalamataoliver, urkärnade
- 1 burk majs
- Körsbärstomater
- Rostade pinjenötter och nyskördade primörer att garnera med!
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och skölj med kallt vatten.
Häll av majs och oliver.
Tärna fetaosten.
Blanda pastan med alla övriga ingredienser.
Gör salladen helst dagen innan så allt får dra ingenom ordentligt.
Då blir den som bäst. Innan serveringen kan du ha i mer olivolja och en skätt vatten. Smaka evt. av med salt och pepper.
Garnera och njut!
Trevlig middag!








 

Läs hela inlägget »
Gillar ni osckå sött och salt? Den krämiga risotton ihop med päron-ingefära-confit är en dröm enligt mig!
Här blir det sesamstekt fläskfilé till men ni kan ta annat eller ha den som den är helt enkelt.
Nyskördade primörer  (kålrabbi, ärter, rädisa) sätter pricken över i :)
Ingredienser:
Confit 4 port.
- 1/2 kg päron ( fasta)
- 1 msk citronsaft
- 1 gul lök
- 1 msk finriven ingefära
- 100 g socker
- 2 dl äppelcidervinäger ( Reneé Voltaire)
- 1 kanelstång
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk chiliflakes
Gör så här:
Skala päronen, kärna ur och tärna. Blanda med citronsaften.
Skala löken och tärna fint. Skala och finriv ingefära.
Karamelisera sockret i en gryta på inte för hög värme.
Häll i vinäger och låt småkoka under omrörning tills allt har löst upp sig.
Tillsätt päronen, kanel, lök, ingefära, chiliflakes och salt.
Dra ner värmen och låt småkoka ca 45 minuter tills vätskan kokat bort och en siraplikande röra finns kvar.
Om du dubblar receptet kan du spara confiten till senare tillfällen. Häll då i välrengjorda glasburkar.
Passar fint till såväl kyckling som kalltskuret eller vilt!
Ingredienser:
Risotto 4 port.

- Olivolja
- 140 g Saint Agur
- 250 g Avoiri ris
- 6 dl kalv eller grönsaksbuljong
- 1,5 dl vitt vin
Gör så här:
Stek riset glansig i lite olivolja. Tillsätt vitvin och låt småkoka tills vinet har kokat bort. Häll nu i så mycket buljong att riset är täckt med vätska. Låt småkoka under omrörning till vätskan koka bort, häll i mer buljong och upprepa.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
Risotton ska bli krämig, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca. 20 minuter.
Sänk värmen och smula ner Saint Agur i risotton. Rör om tills osten har smält ner helt. Smaka evt. med salt och peppar.
Servera med päronconfit och valfri tillbehör!
Smaklig måltid!


 
Läs hela inlägget »
När det blir surkål över bruka jag göra denna korv med brödvarianten som har extra allt! Hur ni tillagar surkålen finns här i bloggen med!
Jag kallar den surkål a lá mamma, eftersom det hennes recept.
En kall öl är inte fel till detta!

Ingredienser 6 port.:
- 6 stora durumkorvbröd
- 6 st. Rostbratwurst ( Lidl)
- 1 rödlök
- surkål a lá mamma
- 2 dl riven västerbottenost
- Valfri senap
- Bladpersilja
- 1 Tomat ( här blev den första mogna i trädgården
Golden Sunrise, rekommenderas)
Gör så här:
Skala löken, dela i mitten och skiva fint. Fräs den i lite smör tills den blir glansig.  Skär ett snitt längs med korven och stek eller grilla den. Värm korvbröden i ugn eller på brödrosten.
Värm surkålen. Skiva tomaten. Tvätta och skaka av bladpersilja.
Fyll korvbröden först med den rivna osten, sedan korven med snittytan upp, samt surkål, lök och senap.
Garnera med tomat och bladpersilja! Mums!
 
Läs hela inlägget »

Så underbar god denna paj är, smakerna gifter sig underbart med varandra. Den passar som ensamrätt eller på vilken buffe som helst.
Ingredienser:
Pajdeg:

- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl dinkelmjöl
- 150 g smör
- 1 nypa salt
- 2 msk olivolja
- 1 msk vatten
Gör så här: Arbeta ihop mjöl, salt och smör. Tillsätt vatten och olivolja och knåda ihop degen.
Låt den vila i kylen ca. 30 minuter.
Ingredienser fyllning:
- 3 ägg
- 2,5 dl vispgrädde
- 100 g riven parmesanost
- 150 g annan riven smakrik ost
- 200 g Creme Bonjour kantarell
- Gula kantareller efter smak
  ( jag använde förvällda som fanns fryst)
  Har du färska, stek upp dem i lite smör innan.
- 2 vårlökar
- några körsbärstomater
- peppar
Gör så här:
Tryck ut pajdegen i en form.
Förgrädda i 175 grader i 10 minuter, låt svalna.
Blanda ostsorterna. Vispa upp äggen med Creme Bonjour och grädden. Kör några varv med pepparkvarnen i.
Tvätta vårlöken och skiva fint.
Lägg hälften av osten på botten av pajdegen. Fördela vårlöken ovanpå. Lägg resten av osten och kantareller.
Häll äggblandningen över. Skiva tomater att garnera med.
Evt. några salvia blad om du har.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter.
Voilá! Gott varm som kall! Smaklig spis!





 

Läs hela inlägget »
Mjöl av vete och rotfrukter, tyckte jag lät spännande. Kungsörnen har lanserat några nya mjölblandningar. Jag testade att använda i denna Focaccian och resultatet blev fantastiskt gott.
Den blir en läcker färgklick på sommarens allas bufféer.
Ingredienser:
- 4 dl rödbetsjuice
- 50 g jäst
- 1 msk rörsocker
- 10 dl mjöl av vete och rotfrukter
- 1 msk salt
- 1 msk flingsalt
- oliver
- 150 g tärnad fetaost
- 1 msk färsk, hackad rosmarin
- olivolja
- 1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Blanda jäst och socker i ljummen rödbetsjuice. Låt blandingen förjäsa en stund. Tillsätt sedan salt och mjöl i omgånger samtidigt som du knådar degen. Till sist lägg i en klick olivolja.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats till dubbel storlek.
Smörj en ugnsplåt med olivolja och fördela degen på den. Klappa ut den så den täcker plåten jämt och låt jäsa 15 minuter ytterligare.
Pricka hål i ytan med ett finger och pensla sedan med olivolja blandat med vitlöksklyftan.
Tryck nu fetaost och oliver i hålen om vartannat.
Se till att trycka ner ordenligt. Strö över rosmarin och flingsalt.
Grädda brödet i ca 20 minuter i 200 grader.

Buon appetito!
Tips: Focaccia smakar bäst färskt, men man kan steka den lätt i olivolja nästa dag så blir den underbar god igen!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: rödbetsfocaccia

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden