Hej! Varmt Välkomna till Theas Tips!
Att börja matblogga på gamla dar är så klart en utmaning, men mina barn sa skärp dig mamma, vi vill ha dina recept.
Jag har då aldrig i mitt 35 åriga yrkesliv som kock skrivit upp ett recept...
Nej, det finns i ryggmärgen. Repris från min mamma som också arbetat som kock och det är inte så lätt att få fram något konkret ur henne, Haha!
Hos henne lagades ALLT från grunden! Det var inget konstigt att det hängde ett rådjur i källaren, eller att man fick hämta surkål som hon hade i en jättestenkruka.
Jag ska göra mitt bästa! Nu när jag är utsliten och sjuk blir det inte några fashionnablar middagar längre men som sagt minnet funkar.
Kom gärna med frågor och feedback, det skulle vara roligt!

 

Välsignade morotsblasten!
Ni slänger väl inte? Visste ni att den har 6 X så mycket C-vitamin än själva moroten, är vätskedrivande, innehåller nyttiga vitaminer och mineraler, kalium som stärker hjärtat och hjälper mot högt blodtryck, magnesium som stärker muskelvävnaden.... m.m. Säger som Ernst, ja ni förstår...
Ta vara på den! Här bjuder jag på ett supergott pestorecept, vilket i förlängningen leder till den ljuvliga pastasalladen:)
Den kan ni äta som den är eller till precis vad som helst ;)
Pesto / Ingredienser:
- 1l morotsblast
- 1l basilika
- 1dl pinjenötter
- 1dl solroskärnor
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk citronjuice
- 2 dl olivolja
- 3 dl riven parmesanost
- 1 tsk salt
- peppar efter tycke
Gör så här:
Hacka blasten grovt och tvätta den samt basilikan.
Slunga torr i en salladsslunga.
Rosta pinjenötter och solroskärnor i lagom värme.
Riv parmesanosten.
Mixa alla ingredienser till en pesto.
Pastasallad / Ingredienser:
- 400 g valfri pasta
- 200 g fetaost
- Pesto på morotsblast, se ovan recept
- 350 g Kalamataoliver, urkärnade
- 1 burk majs
- Körsbärstomater
- Rostade pinjenötter och nyskördade primörer att garnera med!
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Häll av och skölj med kallt vatten.
Häll av majs och oliver.
Tärna fetaosten.
Blanda pastan med alla övriga ingredienser.
Gör salladen helst dagen innan så allt får dra ingenom ordentligt.
Då blir den som bäst. Innan serveringen kan du ha i mer olivolja och en skätt vatten. Smaka evt. av med salt och pepper.
Garnera och njut!
Trevlig middag!








 

Läs hela inlägget »
Gillar ni osckå sött och salt? Den krämiga risotton ihop med päron-ingefära-confit är en dröm enligt mig!
Här blir det sesamstekt fläskfilé till men ni kan ta annat eller ha den som den är helt enkelt.
Nyskördade primörer  (kålrabbi, ärter, rädisa) sätter pricken över i :)
Ingredienser:
Confit 4 port.
- 1/2 kg päron ( fasta)
- 1 msk citronsaft
- 1 gul lök
- 1 msk finriven ingefära
- 100 g socker
- 2 dl äppelcidervinäger ( Reneé Voltaire)
- 1 kanelstång
- 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk chiliflakes
Gör så här:
Skala päronen, kärna ur och tärna. Blanda med citronsaften.
Skala löken och tärna fint. Skala och finriv ingefära.
Karamelisera sockret i en gryta på inte för hög värme.
Häll i vinäger och låt småkoka under omrörning tills allt har löst upp sig.
Tillsätt päronen, kanel, lök, ingefära, chiliflakes och salt.
Dra ner värmen och låt småkoka ca 45 minuter tills vätskan kokat bort och en siraplikande röra finns kvar.
Om du dubblar receptet kan du spara confiten till senare tillfällen. Häll då i välrengjorda glasburkar.
Passar fint till såväl kyckling som kalltskuret eller vilt!
Ingredienser:
Risotto 4 port.

- Olivolja
- 140 g Saint Agur
- 250 g Avoiri ris
- 6 dl kalv eller grönsaksbuljong
- 1,5 dl vitt vin
Gör så här:
Stek riset glansig i lite olivolja. Tillsätt vitvin och låt småkoka tills vinet har kokat bort. Häll nu i så mycket buljong att riset är täckt med vätska. Låt småkoka under omrörning till vätskan koka bort, häll i mer buljong och upprepa.
Risotton ska sjuda lugnt och röras om ofta under tillsättning av buljong.
Risotton ska bli krämig, med en kärna i riset som ger ett visst tuggmotstånd. Det tar ca. 20 minuter.
Sänk värmen och smula ner Saint Agur i risotton. Rör om tills osten har smält ner helt. Smaka evt. med salt och peppar.
Servera med päronconfit och valfri tillbehör!
Smaklig måltid!


 
Läs hela inlägget »
När det blir surkål över bruka jag göra denna korv med brödvarianten som har extra allt! Hur ni tillagar surkålen finns här i bloggen med!
Jag kallar den surkål a lá mamma, eftersom det hennes recept.
En kall öl är inte fel till detta!

Ingredienser 6 port.:
- 6 stora durumkorvbröd
- 6 st. Rostbratwurst ( Lidl)
- 1 rödlök
- surkål a lá mamma
- 2 dl riven västerbottenost
- Valfri senap
- Bladpersilja
- 1 Tomat ( här blev den första mogna i trädgården
Golden Sunrise, rekommenderas)
Gör så här:
Skala löken, dela i mitten och skiva fint. Fräs den i lite smör tills den blir glansig.  Skär ett snitt längs med korven och stek eller grilla den. Värm korvbröden i ugn eller på brödrosten.
Värm surkålen. Skiva tomaten. Tvätta och skaka av bladpersilja.
Fyll korvbröden först med den rivna osten, sedan korven med snittytan upp, samt surkål, lök och senap.
Garnera med tomat och bladpersilja! Mums!
 
Läs hela inlägget »

Så underbar god denna paj är, smakerna gifter sig underbart med varandra. Den passar som ensamrätt eller på vilken buffe som helst.
Ingredienser:
Pajdeg:

- 2,5 dl vetemjöl
- 1 dl dinkelmjöl
- 150 g smör
- 1 nypa salt
- 2 msk olivolja
- 1 msk vatten
Gör så här: Arbeta ihop mjöl, salt och smör. Tillsätt vatten och olivolja och knåda ihop degen.
Låt den vila i kylen ca. 30 minuter.
Ingredienser fyllning:
- 3 ägg
- 2,5 dl vispgrädde
- 100 g riven parmesanost
- 150 g annan riven smakrik ost
- 200 g Creme Bonjour kantarell
- Gula kantareller efter smak
  ( jag använde förvällda som fanns fryst)
  Har du färska, stek upp dem i lite smör innan.
- 2 vårlökar
- några körsbärstomater
- peppar
Gör så här:
Tryck ut pajdegen i en form.
Förgrädda i 175 grader i 10 minuter, låt svalna.
Blanda ostsorterna. Vispa upp äggen med Creme Bonjour och grädden. Kör några varv med pepparkvarnen i.
Tvätta vårlöken och skiva fint.
Lägg hälften av osten på botten av pajdegen. Fördela vårlöken ovanpå. Lägg resten av osten och kantareller.
Häll äggblandningen över. Skiva tomater att garnera med.
Evt. några salvia blad om du har.
Grädda i ugnen på 180 grader i ca 20 minuter.
Voilá! Gott varm som kall! Smaklig spis!





 

Läs hela inlägget »
Mjöl av vete och rotfrukter, tyckte jag lät spännande. Kungsörnen har lanserat några nya mjölblandningar. Jag testade att använda i denna Focaccian och resultatet blev fantastiskt gott.
Den blir en läcker färgklick på sommarens allas bufféer.
Ingredienser:
- 4 dl rödbetsjuice
- 50 g jäst
- 1 msk rörsocker
- 10 dl mjöl av vete och rotfrukter
- 1 msk salt
- 1 msk flingsalt
- oliver
- 150 g tärnad fetaost
- 1 msk färsk, hackad rosmarin
- olivolja
- 1 krossad vitlöksklyfta
Gör så här:
Blanda jäst och socker i ljummen rödbetsjuice. Låt blandingen förjäsa en stund. Tillsätt sedan salt och mjöl i omgånger samtidigt som du knådar degen. Till sist lägg i en klick olivolja.
Låt degen jäsa övertäckt på varm plats till dubbel storlek.
Smörj en ugnsplåt med olivolja och fördela degen på den. Klappa ut den så den täcker plåten jämt och låt jäsa 15 minuter ytterligare.
Pricka hål i ytan med ett finger och pensla sedan med olivolja blandat med vitlöksklyftan.
Tryck nu fetaost och oliver i hålen om vartannat.
Se till att trycka ner ordenligt. Strö över rosmarin och flingsalt.
Grädda brödet i ca 20 minuter i 200 grader.

Buon appetito!
Tips: Focaccia smakar bäst färskt, men man kan steka den lätt i olivolja nästa dag så blir den underbar god igen!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: rödbetsfocaccia
Modernt är det nu, med syrade grönsaker, att fermentera och lägga in.
Fast detta sätt att bevara grönsaker är 1000 tals år gammalt.
Gott och nyttig alla gånger!
Här kommer min mammas recept på surkål. Så länge jag kan minnas stod det ett stenkrus i källaren med den goda varan. En linnehanduk och en tung sten låg ovanpå.
Hur man sedan tillreder surkålen på bästa sätt hittar ni också här på bloggen!
Varsågoda!
Ingredienser:
- 50 kg vitkål
- 1 kg jodfri salt
- ca 60 g hela enbär
- 2 fl. torrt vitvin
Gör så här:
Dela vitkålen i fyra delar. Skär bort rotdelen. Strimla vitkålen! Varva sedan ihop med salt, enbär och vitvin lager för lager i kruset. Tryck ner hårt emellanåt, speciellt i slutet. Lägg en linnehanduk ovanpå och ett tungt föremål, t.ex. en sten. Efter ca. 8 veckor är surkålen klar.

Kolla gärna, det finns flera recept på goda rätter här på vad som ni kan göra sen!
Guten Appetit!!!


 
Läs hela inlägget »
Etiketter: lägga in surkål
Den godaste såsen jag ätit, sa sonen, den har allt!
Och visst är den god, passar  utmärkt till fisk eller kyckling! Smaklig spis!

Ingredienser 4 port:
- ca 800 nypotatis
- 1,5 kg vit sparris
- 3 chalottenlökar
- 1 kruka persilja
- 1 tsk krossade pepparkorn
- salt, socker
- citronsaft
- smör
- 2 dl chardonnay
- 200 g Philadelpia naturell
- 400 g gravlax
- 2 hårdkokta ägg ( jag klickade valnötspesto ovanpå)

Gör så här:
1. Skala sparrisen och skär av  ca 1 cm i änden. Koka upp vatten i en passande gryta, salta och smaka av med lite citronsaft, en nypa socker och en klick smör. Koka sparris beroende tjocklek i ca 20 minuter. Ta ut den och håll varm, spara spadet.
2. Tvätta persilja och slunga ut vattnet. Skär av stjälkarna och hacka bladen grov. Skala och hacka charlottenlök.
Fräs den i smör. Tillsätt vin, pepparkorn och persiljestjälkar.
Låt småkoka tills 1/3 del av vätskan återstår. Sila av och koka sedan vidare med 2 dl av sparrisspadet.
3. Tvätta potatis och koka samtidigt i saltvatten.
Skala och dela äggen. Jag klickade valnötspesto ovanpå. Recepetet ligger här på bloggen.
Rör ner Philadelphiaosten i såsen. Tillsätt persiljeblad och mixa såsen med en stavmixer. Smaka av.
4. Stek sparrisen i smör några minuter.
Servera med ägghalva, gravlax, nypotatis och den ljuvliga såsen.
NJUT!!!



 
Läs hela inlägget »

Visst älskar vi Pina Colada som cocktail!
Tänk då att ha dessa härliga smaker som sallad.
Ingen rom med, men annars finns allt som vi så mycket tycker om hos Cocktailklassikern!
Ingredienser 4 pers.:
- 3 kycklingfileer
- 1/2 tsk salt, 1/2 peppar, 1/2 tsk vitlökspulver, 1/2 tsk paprika
- 60 g mjöl
- 2 ägg
- 100 g riven kokos
- 2 msk grekiskt yoghurt
- 2 dl krämig kokosmjölk
- 2 dl ananassaft
- 2msk äppelcidervinäger
- 2 msk olivolja
- 2 msk ingefärshonung
(Denna heter glans från honungssmeden i Halmstad)
- 1/2 tsk salt
- ca. 100 g romansallad
- 1 röd paprika
- valfri: melon, rädisor, gul kiwi
- 200 g färsk ananas i tärningar
- 30 g grovhackade Macadamianötter
- 1 lime
Gör så här:
1. Blanda kryddorna. Skär kycklingfileerna i lagom bitar och krydda. Vänd bitarna först i mjöl, sedan i det uppvispadet ägget och sist i den rivna kokosen.
2. Lägg på en ugnsplåt, pensla med olivolja och stek dem vid 180 grader i ca. 30 minuter.
3. Till dressingen vispa ihop yoghurt, kokosmjölk, ananassaft, vinäger, honung, olivolja och salt.
4. Dela romansalladen i lagom bitar, strimla paprikan och skär övriga grönsaker och frukt som du vill ha dem. Dela limen.
5. Fördela allting på ett fat och strö över nötter.
Lägg till kycklingbitarna och häll över dressingen, alt. servera den à part.
Buen Apetito!!!

Läs hela inlägget »
Vet ni min absoluta favoriträtt?
Något som jag verkligen kan längta efter?
När jag kom till Sverige på 80 talet och jobbade som kock på anrika Hotell Mårtensson i Halmstad serverades detta som nattamat! Det var en mycket en populär rätt och  jag förstod snart varför ;)
Det behövs väl ingen närmare beskrivning till Biff Rydberg!
Tärnad oxfilé, tärnad, råstekt potatis, stekt gul lök, äggula!
Jag har varierat lite hit och dit genom åren och kommit fram till att jag gilla att steka morotstärningar ihop med potatisen.
Och ta hälften gul, hälften rödlök.
Samt servera till en creme fraiche, smaksatt med fransk senap!
Då blir jag lycklig!
Den är lika het nu som för över 100 år sedan, då den skapades  1860 av den franske hotelldirektören Jean-Francois Régis Cardier – morfar till svenske designern Carl Malmsten (1888-1972) – till Abraham Rydbergs ära. Han var en rik grosshandlare som några år tidigare testamenterat en stor summa pengar till bygget av Hotell Rydberg vid Gustav Adolfs torg i Stockholm.
Gott är det så laga och NJUT :)
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: rydberg
Len Philadephiakräm möter fruktig kompott! En dröm!
Ingredienser:
- 500 g rabaraber
- 300 g jordgubbar
- 4 msk ingefärshonung
(Denna heter glans från honungsmeden i Halmstad)
- 2 dl kesella
- 200 g Philadephiaost
- 1 dl smetana
- 1 citron (ekologisk)
- ca 6-7 digistivekex fullkorn
Gör så här:
1. Tvätta och ansa rabarbern och jordgubbarna.
Skär i små bitar. Koka upp med 2 msk vatten och låt småkoka frukten ca 10 minuter. Rör om då och då.
Smaksätt med 2 msk ingefärshonung och låt svalna.
2. Tvätta citronen och finriv skalet, pressa ut saften.
Blanda kesella, Philadephia och smetana.
Smaksätt med 2 msk av honungen (flytande). Rör ner skal och saft från citronen. Krossa digistivekexen i en mortel.
3. Varva nu kompott med Philadelphiakräm i ett glas.
Rör runt med en gaffel så det blir som en mamorering.
Strö på Digistivekexsmulor och garnera evt. med frukt och citronmeliss!
Voilá!



 
Läs hela inlägget »

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden