Hej! Varmt Välkomna till Theas Tips!
Att börja matblogga på gamla dar är så klart en utmaning, men mina barn sa skärp dig mamma, vi vill ha dina recept.
Jag har då sällan i mitt 35 åriga yrkesliv som kock skrivit upp ett recept...
Nej, det finns i ryggmärgen. Repris från min mamma som också arbetat som kock och det är inte så lätt att få fram något konkret ur henne, Haha!
Hos henne lagades ALLT från grunden! Det var inget konstigt att det hängde ett rådjur i källaren, eller att man fick hämta surkål som hon hade i en jättestenkruka.
Jag ska göra mitt bästa! Efter flera arbetskador blir det inte några fashionnablar middagar längre men som sagt minnet funkar.
Kom gärna med frågor och feedback, det skulle vara roligt!

 
Värmande, mättande och goda zucchinisoppan går enkelt och snabbt att göra!
Här med en topping av kanelbaconströssel, testa gärna även dessa toppings:
- Saint Agur
- Pesto
- Rostade mandel och hasselnötsspån
- Miniköttbullar
- Creme Fraiche
- Croûtons
Ingredienser 4 personer:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g zucchini
- ca. 4 potatisar ( King Edvard)
- 1 sötpotatis
- 2 msk olja
- 8 dl grönsaksbuljong
- 2 dl grädde
- salt, peppar, socker, citronsaft
Gör så här:
Skala lök och vitlök. Tärna fint. Tvätta zucchinin, tärna grovt.
Skala potatisar och tärna även dem, i lite mindre bitar.
Fräs lök, vitlök, zucchini och potatisen i oljan ca 5 minuter.
Ta en stor gryta så du har plats till att mixa sedan.
Fyll på med buljong, sätt på lock och låt puttra i ca 15 minuter tills potatisen är mjuka.
Häll i grädden och låt koka upp. Mixa soppan till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar, socker och citronsaft.
Klart! Servera med valfri topping och ett gott bröd!
Smaklig måltid!










 
Läs hela inlägget »
Etiketter: zuccinisoppa
Fänkål, saffran, vitlök, palsternacka och potatis, vilken kombo. Gratängen passar till det mesta, grillad fisk, kyckling eller som här oxkind från Gröna Gårdar. Toppas med en mustig madeirasås och smörfrästa kantareller. Mmmm så gott!

Ingredienser:
- ca 600 g oxkinder (alt. fransyska eller högrev)
-  50 cl mustigt rödvin
-  50 cl Madeiravin
-  Mire Poix bestående av 1 morot, 1 bit rotselleri, 1 gul lök och 
   3 vitlöksklyftor, samt ovanbiten på fänkålen.
- 1 kvist timjan, rosmarin och lipsticka om du har
- 10 vitpepparkorn
- 2 stjärnanis
- 2 lagerblad
- 2 msk sherryvinäger
- 6 dl kalvbuljong
- Muscovadosocker
- Arrowrot
- Smör
Gör så här:
Putsa oxkinder, ta med allt i buljongen, även det som du har putsat bort. Fräs allt i smör tills köttet har fått färg runtom.
Fyll på med rödvin, kalvbuljong, grönsaker, örter samt stjärnanis, lagerblad och vitpepparkorn. Tillsätt evt. vatten då köttet ska vara täckt.
Sjud och skumma i ca 3-4 timmar. Köttet ska vara riktigt mört.
Ta upp det och lägg åt sidan.
Sila spadet i en ny gryta, tillsätt Madeiravinet och sherryvinäger.
Sjud och låt reducera till ca hälften.
Smaka av med salt, peppar och muscovadosocker.
Red av med arrowrot.
Dela på oxkinderna, värm försiktig i såsen.

Medelhavsgratäng
- 1 st fänkål
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g potatis ( fastkokande)
- ca 350 palsternacka
- 75 g Gruyéreost
- 2 dl vispgrädde
- 3 msk finhackade hasselnötter
- 75 g panko
- 1 påse saffran
- Salt, peppar, muskot
- ca 3 msk smör
Gör så här:
Skala lök och vitlök. Skiva fint. Skala potatis och palsternacka.
Ansa och tvätta fänkålen, använd roten, ovandelen samt
"dillen" till såsen.
Hyvla grönsakerna tunt. Varva dem och löken i en gratängform.
Blanda grädde med saffran, salt, peppar och muskotnöt.
Häll över gratängen.
Riv osten över.  Blanda panko med hasselnötter och strö över. Avsluta med att klicka 3 msk smör ovanpå.
Grädda i 200 grader ( vanlig ugn, 175 varmluft) i ca 1 timme. Täck evt. med folie i slutet.
Servera med oxkinder, madeirasås, valfria grönsaker och smörfrästa kantareller! Voilá!
Läs hela inlägget »
Mumsiga kakor utan ugn!
Snabba att göra och goda till både fika eller glöggen!
Ingredienser:
- 1 vaniljstång
- 120 g mjukt smör
- 2 ägg
- 225 g dinkelmjöl
- 25 g malda hasselnötter
- 1/2 tsk bakpulver
- 3 tsk pepparkakskrydda
- 160 g brunt socker
- 2-3 tsk florsocker
- smör till utbackningen
Gör så här:
Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur innehållet.
Blanda smör, äggen, mjöl, nötter, bakpulver, 2 tsk pepparkakskrydda och innehållet av vaniljstången med elvispens degkrokar.
Tillsätt sockret sist och knåda allt till en slät deg.
Täck över och ställ kallt i ca. 10 minuter.
Forma små bollar.
Placera 1 boll på ett hjärta i våffeljärnet, 5 åt gången som du gräddar gyllenbruna.
Låt cookies kallnar på ett galler.
Blanda florsocker med 1 tsk pepparkakskrydda och sikta över kakorna. Lycka till!








 
Läs hela inlägget »
Så enkelt att göra och så gott denna nöt-chokladfudge är!
Att den dessutom är lite nyttig gör inte saken sämre!
Ingredienser
Botten:

2 dl valnötter
2 dl cashewnötter
(nötterna kan bytas ut mot andra nötter, som jordnötter eller paranötter t.ex.)
2 msk kakao
vatten
Fyllning:
4 msk kokosolja
2 msk kakao
2 dl jordnötssmör
2 bananer
Gör så här:
Kör nötterna i mixern ihop med kakao. Ha i lite vatten,
testa tills smeten hänger ihop.
Tryck ut bottnet på en bakplåtsklädd kakform.
Mixa sedan bananer, kokosolja, jordnötssmör och kakao ihop.
Klicka ut smeten ovanpå bottnet och frys.
Ta ut formen ca. 1 timme innan servering!
Servera med bär och evt. vispgrädde. Mums!





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: nöt-chokladfudge
Eller förkortat Bœuf bourguignon, köttgryta från Burgund. En riktig husmansrätt i Frankrike och precis som med många andra sådana rätter, som t.ex. Paella så finns det otaliga varianter.
Här får ni min!
Ingredienser:
- 1 kg tärnad högrev ( helst ekologiskt, t. ex, från gröna gårdar)
- 1 stor morot, tärnad
- 300 g chaminjoner
- 1 stor gul lök, finhackad
- 4 mosade vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 dl balsamico
- Olja och smör
- 2 dl kalvbuljong
- 2 msk vetemjöl
- 3 lagerblad, 1 timjankvist, 1 rosmarinkvist,
   hackad persilja
- 75 cl mustigt rödvin, helst från Bourgogne
- 150 g syltlök
- 150 g bacon
- salt, nymalen svartpeppar, socker
Tillbehör:
Potatismos eller pressad potatis, röd vinbärsgelé,
valfria grönsaker.
Gör så här:
Bryn köttet i omgånger i en het stekpanna med smör och lite olja. Se till att det blir en ordentlig stekyta.
Krydda med peppar och lägg över i en rymlig gryta,
helst gjutjärn.
Fräs morot, lök och vitlök i en stekpanna med lite olja och tillsammans med tomatpurén.
Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
Häll på balsamicon och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Tillsätt timjan och rosmarinkvisten, samt lagerblad. Sänk värmen och sjud.
Slå allt över köttet som ska vara täckt, annars tillsätt mer buljong.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört,
det tar ca 1 1/2 timme.
Under tiden kan du förbereda resten.
Strimla baconet. Halvera champinjonerna eller stora i kvartar. Häll av spadet från syltlöken.
Fräs champinjonerna i en torr panna, tills vattnet har släppt, tillsätt bacon och bryn ihop.
När köttet är mjuk, lägg i syltlökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Ta ut lagerblad och örtkvistar.
Smaka av med salt, peppar och evt. en nypa socker.
Strö över hackad persilja!
Servera med tillbehören och ett gott glas Bourgognevin.
Smaklig måltid!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: bœuf bourguignon
Har ni också skördat många zucchini? Testa att göra dessa goda våfflor. Så användbara, servera med gräddfil, löjrom och finhackad lök eller tzatziki och grillad halloumi, fläskfile och aioli kanske....
Ingredienser:
- 400 g potatis, mjölig sort, kokta och skalade dagen innan
- 240g fullkorns eller dinkelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- 3 ägg
- 4 dl mjölk
- 1 stor zucchini
- 2 Schalottenlökar
- 3 msk hackad gräslök
- Salt och peppar, muskotnöt
- Olivolja
Gör så här:
Börjar med att pressa potatisen genom en potatispress.
Tvätta zuccinin och ta bort kärnor. Riv fint och låt ligga en stund i ett durkslag. Skala löken och hacka fint.
Blanda mjölk, mjöl, bakpulver och ägg i potatisen till en jämn smet. Rör ner zucchini, löken och gräslöken.
Krydda med salt, peppar och muskot.
Grädda nu frasiga våfflor av smeten och servera direkt med valfri tillbehör.
Smaklig måltid!
Tips! Ett härligt tzatzikirecept hittar ni här på bloggen.



 
Läs hela inlägget »
En pizza med botten på riven potatis, så saftigt och läckert det blir.
Sen är det valfritt vad man lägger på så klart, detta recept med färskost är supergott.
Ingredienser:
1,5 kg potatis ( mjölig sort)
2 gula lökar
2 äggula
150 g kvarg
150 g Cantatou D'Italie ( eller annan färskost)
1 msk hackad färsk oregano
1 msk andra örter (t.ex. salvia, persilja, basilika)
100 g kalkonsalami
100 g körsbärstomater
1 paprika ( gul eller röd)
100g riven mozzarella
Olivolja
Salt och nymalen peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 185 grader. Skala potatisen och riv grovt.
Tryck ut vätskan i ett durkslag så mycket som möjligt.
Blanda potatisen med 1 äggula, 3 msk olivolja, salt och peppar.
Tryck ner massan på en plåt eller stor ugnsform.
Forma en liten rand. Sätt i ugnen i ca. 20 minuter.

Blanda nu kvarg, färskost och 1 äggula. Rör ner örterna.
Tvätta, kärna ur och tärna paprikan. Skala löken, halvera och skiva fint. Tärna salamin. Dela körsbärstomaterna.
Ta ut potatisplåten från ugnen och fördela färskoströran ovanpå.
Fördela alla övriga ingredienser, sist mozzarellan.
Grädda ytterligare ca 30 minuter i ugnen. Kolla gärna om potatisen är helt genomgräddade.
Servera med en härlig sallad!

Smaklig spis!


 
Läs hela inlägget »
En härlig krämig höstsoppa med knaprigt kanelbacon!
Ingredienser:
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 st kålrabbi
- 1 stor eller 2 mindre zucchini
- 10 salviablad
- 4 dl grönsaksbuljong
- 5 msk mjukost
- olja
- riven muskotnöt, salt och peppar
- 1 nypa socker
- 2 msk gräddfil
- 1 pkt kalkonbacon
- 1 ask smörgåskrasse
Gör så här:
Skala lök och vitlök, hacka fint. Skala kålrabbin och tärna.
Tvätta och tärna zucchinin. Hetta upp olja i en gryta och fräs löken och grönsakerna lätt.
Salta och peppra. Häll i buljongen, samt salviablad och låt småkoka i ca.15 minuter. Strimla baconet och stek det knaprigt. Pudra över kanel och låt rinna av på hushållspapper.
Ta soppan från spisen och mixa till önskat konsistens.
Rör ner mjukosten och låt koka upp.
Smaka av med muskot, socker, evt. mer salt och peppar.
Sist rör ner gräddfilen. Nu ska den inte koka mer.
Servera med bacon, krasse och ett gott bröd!
Smaklig spis!





 
Läs hela inlägget »
Jag har en snäll granne som förser mig med gula, lyxiga kantareller,
men ni kan även använda Karl-Johan,Trumpetsvamp, Trattkantareller, m.m.
Det här smöret passar till det mesta och är såå gott!
Tänk bakpotatis, grillad kött, kyckling, fisk eller grönsaker!
Gör en dubbel sats och frys till vintern vetja!
Ingredienser:
- 300g kantareller eller annan svamp, eller blandad svamp
- 320 g smör
- 1 Schalottenlök
- 1 bunt persilja
- Finkrossad eller malen kryddpeppar
- Himalayasalt
Gör så här:
Putsa svampen, torka av och skär i fina bitar.
Skala och hacka löken fint.
Tvätta persiljan, slunga den torr och hacka fint.
Rosta nu svampen i stekpannan tills den släpper all vätska, tillsätt 2 msk smör och löken.
Fräs allt tills det börjar ta fin färg.
Krydda med kryddpeppar, salt och persilja.
Smält resterande smör under tiden.
Blanda ner i svampblandingen.
Mixa till önskad konsistens! Smaka av!
Kyl ner smöret! Nu kan du trixa lite, antigen spritsa rosetter och fysa för att ta fram vid behov eller fyll små formar, eller rulla smöret med bakplåtspapper eller ät det direkt med något smarrig tillbehör....
Voilá!




 
Läs hela inlägget »
Kryddig chutney på gula tomater, men givetvis kan ni ta vilka tomater som helst.
Den passar utmärkt till kallskuret, fläsk, kyckling och ostbrickan.
Ingredienser:
- 2 kg tomater
- 2 äpplen
- 2 chili
- 6 gula lökar
- 8 vitlöksklyftor
- 2 dl sherryvinäger
- 4 msk honung
- 2 st stjärnanis
- 10 st nejlikor
- 1 msk kanel
- salt och peppar
- 2 msk whiskey ( inget måste)
Gör så här:
Skär ett kryss i varje tomat.
Skålla dem i kokande vatten och skala, skär i tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin. Skala, kärna ur och tärna äpplena.
Blanda tomater, lök, vitlök, chili, honung, vinäger, äpplena, nejlikor, stjärnanis, kanel och evt.whisky i en kastrull.
Koka på svag värme till du har en lagom konsistens. Rör om då och då!
Smaka av med salt och peppar.  Ta upp nejlikor och stjärnanis.
Mixa chutneyn om du vill ha den slät eller låt den vara som den är.
Häll upp på väl rengjord glasburk. Sätt på lock och låt den svalna. Förvara chutneyn kall så håller den flera veckor.

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: tomatchutney

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden