Hej! Varmt Välkomna till Theas Tips!
Att börja matblogga på gamla dar är så klart en utmaning, men mina barn sa skärp dig mamma, vi vill ha dina recept.
Jag har då sällan i mitt 35 åriga yrkesliv som kock skrivit upp ett recept...
Nej, det finns i ryggmärgen. Repris från min mamma som också arbetat som kock och det är inte så lätt att få fram något konkret ur henne, Haha!
Hos henne lagades ALLT från grunden! Det var inget konstigt att det hängde ett rådjur i källaren som Prins Richard hade skjutit, eller att man fick hämta surkål som hon hade i en jättestenkruka.
Jag ska göra mitt bästa! Efter flera arbetskador blir det inte några fashionnablar middagar längre men som sagt minnet funkar.
Kom gärna med frågor och feedback, det skulle vara roligt!

 
Barndomsminnen har jag till denna sallad som fanns ofta med i något sammanhang!
Grillad kyckling, mandariner, jordnötter och färska örter i en smarrig currydressing.
Det blir rykande åtgång varje gång och älskas av stora som små!
Servera på påskbuffén, brunchen eller som kvällsmat!
Den blir bäst om det får dra över natten.

Ingredienser ca. 6 pers.:
1 färdiggrillad kyckling ( grilla med fördel själv)
2 burkar mandariner (á 312g)
1 glas majonäs Hellmans organic (270 g)
2 dl naturell yoghurt (24% fetthalt)
1 nypa chiliflakes
2 tsk curry
1 msk limesaft
1 knippe gräslök
1/2 kruka körvel
Salt, peppar
1 dl hackade jordnötter
Gör så här:
Häll mandarinerna i en sil.
Skär gräslöken och hacka körveln.
Blanda mayonäs, yoghurt, limesaft, curry och chiliflakes.
Smaka av med salt och peppar. Blanda ner örterna.
Dra av skinnet från kycklingen och dela köttet i mindre bitar.
Varva ner i såsen, liksom mandarinerna.
Strö över de hackade jordnötterna!
Garnera med limeklyftor och ev. avocado.
Servera med gott bröd och låt det smaka!










 
Läs hela inlägget »
Etiketter: kycklingsallad
Brunch, buffé eller tilltugg!
Dessa söta ägg och baconnästen är ett uppskattad inslag!
Superenkla att göra dessutom!
Ingredienser:
1 rulle färsk smördeg
1/2 paket bacon
6 ägg
1 dl riven västerbottenost
1 knippe gräslök
Gör så här:
Rulla ut smördegen och stansa ut en rund degbit med ett glas eller liknande så det passar din muffinsform.
Tryck degen upp på kanten.
Klä med baconbitar på insidan.
Knäck ett ägg i.
Strö över osten.
Grädda i ugnen på 180 grader tills osten får färg.
Vill ni ha äggen rinnade gör ett test med en gaffel.
Strö över hackad gräslök vid serveringen.
De är godast varma :)
Låt det smaka!!!





 
Läs hela inlägget »
Snart är det Påsk och vad annars äter vi mest av än ägg!
Här ett lättfixat recept på fyllda ägg med senap, kapris och gravlax! Passar perfekt på buffén, brunchen eller som förrätt! Mums!
Ingredienser:
4 ägg
4 msk Philadelphia
8 skivor gravlax
1 tsk kapris
2 tsk sötstark senap
Svartpeppar, salt
Dill
1 Citron
Gör så här:
Lägg  äggen i kokande vatten och koka ca 8 minuter.
Spola eller lägga äggen i kallt vatten.
Hacka kaprisen fint.
Skär en remsa gravlax på varje skiva till garneringen,
resten finhackas.
Skala äggen och dela i mitten. Kröp ur äggulan och mosa med en gaffel. Rör ner Philadelphia, senap, kapris och laxen.
Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa eller skeda fyllningen i ägghalvorna.
Garnera med gravlaxros, dill och citron!
Smaklig spis!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: laxfyllda ägg
Mmm, frasiga, salta, krämiga, allt på en gång är dessa laxfyllda smördegsvåfflor!
Passar perfekt till buffén, vickning eller mingel!
Dessutom är de enkla att göra!
Ingredienser:
- 4 fyrkantiga smördegsplattor ( ca 45 g st)
- 40g riven Mature Chevrette eller annan smakrik ost
- Dill, några kvistar
- 4 msk creme fraiche
- 8 skivor rökt lax
- Salt, peppar, smör
Gör så här:
1. Lägg smördegsplattorna bredvid varandra och låt tina.
Riv osten fint. Tvätta dillen och dra isär vipporna i små strån.
Krydda creme fraichen med lite salt och peppar.
2. Lägg 2 smördegsplattor ovanpå varandra och rulla ut.
( ca 21 X 24 cm) dela i mitten.
Bred först på creme fraiche, lägg sedan laxskivan och sist strö på ost och dill. Spara en kant på ca 0,5 cm.
Lägg nu den andra deghalvan ovanpå och tryck till i kanterna ordentligt.
3. Smörj det varma våffeljärnet med smör.
Grädda våfflorna gyllenbruna! Dela iut och servera!
Den kan vara lite individuellt vilken värme man ska på våffeljärnet.
Har ni ett runt våffeljärn får ni anpassa smördegen efter den storleken. Lycka till!!!

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: laxfyllda våfflor
Våfflor, så gott! Oavsett om salt eller sött!
En favorit bland alla hittepå recept är dessa
Kvibilleost gratinerade! 
Går som vanligt att variera, ni vet väl att endast fantasien sätter gränsen!

Ingredienser:
- 250 g Kvibille Dessertost Ädel
- 200 g Kastanjechampinjoner
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- ca. 6 Tomater
- 6 skivor grillad pastrami
- Oregano, Tymjan
- Salt och peppar
Degen:
- 2 ägg
- 50 g smält smör
- 130 g mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1,2 dl mjölk
- Smör till våffeljärnet
Gör så här:
Tvätta och skiva champinjoner. Skala och finhacka löken och viltlök.
Rosta champinjonerna i en stekpanna tills vätskan släpper, tillsätt en klick smör och löken. Plocka i oreganoblad.
Stek ihop i några minuter.
Salta och peppra.
Tvätta tomater och skiva tunt.
Dela på äggen och separera äggvitan och gulan.
Vispa äggulor och smöret med en elvisp.
Blanda bakpulver och mjöl. Rör nu växelvis ner den blandningen samt mjölken i äggsmeten.
Smula även ner ca 50 g av Kvibilleosten.
Vispa äggvitorna hårda och veva ner i smeten.
Nu är den färdig att grädda våfflorna.
Det ska bli 6 stycken. Lägg på bakplåtspapper och ugnsplåt.
Fördela nu champinjoner, tomater, pastrami och resterande ost på våfflorna! Kör några varv med pepparkvarnen.
Skjuts in i ugnen och gratinera vid 200 grader till osten har smält.
Garnera med timjan, salladsblad och annat gott!
Lycka till och smaklig måltid!





 
Läs hela inlägget »
Smashed potatoes med brynt smör, vitlök, citron och parmesan!
Galet gott må jag säga!
Passar till det mesta, speciellt som här till en god köttbit, ackompanjerad av rödvinsås och stekta kastanjechampinjoner.

Ingredienser:
- 1 kg färsk potatis
- 200 g smör
- 4 krossade vitlöksklyftor
- Finrivet skal från 1 citron (ekologiskt)
- 4 msk riven parmesan
- Flingsalt (Himalaya)
- Svartpeppar
- Hackad färsk persilja och oregano
Gör så här:
Skrubba potatisen och koka dem.
Häll av vattnet och ånga den torr. Lägg potatisen i en ugnsform  tryck till den med baksidan av en sked så dem krossas.
Sätt ugnen på 200 grader.
Bryn smöret tills det får en gyllenbrun färg och doftar knäckigt. Vispa kontinuerligt för att smöret inte skall brännas.
När smöret skummar upp och sedan lägger sig är det klart.
Dra grytan från plattan.
Rör ner vitlöksklyftorna, citronrivet och parmesan.
Fördela blandningen på potatiserna.
Stör över lite flingsalt och kör några varv med svartpepparkvarnen.
Skjuts in i ugnen i ca 20 minuter till osten har smält och potatisen är gyllenbruna.
Ta ut ur ugnen och strö över örterna! Servera!
Bon appetite!







 
Läs hela inlägget »
Etiketter: smashed potatoes
Tänk dig en ljuvlig kombination av linser, soltorkade tomater, salsiccia, champinjoner och zucchini fylld i en mogen spetspaprika, gratinerad med getost. Smarrigt!
Vill du ha rätten helt vegetariskt kan du utesluta salsiccian.

Ingredienser 4 pers.:
- 1 getfärskost ca 150 g
- 4 röda spetspaprika
- 200 g röda linser
- 150 zucchini
- 100 g kastanjechampinjoner
- 100 g soltorkade tomater
- 2 färska salsicciakorvar
- 1 vitlöksklyfta
- 3 msk olivolja (helst marinaden från tomaterna)
- 1/2 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk chiliflakes
- salt, peppar
- ca. 2 msk hackad persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela paprikorna itu, rensa ut kärnor och tvätta.
Koka linserna i saltat vatten till de har kvar lite tuggmotstånd, häll av och ställ åt sidan.
Tvätta champinjonerna och skiva. Rosta i en torr panna tills de blir bruna, tillsätt en msk olja samt en krossad vitlöksklyfta och stek lite till. Blanda med linserna.
Tvätta och tärna zucchinin, gröp ur innehållet i salsiccian och fräs ihop med zucchinin i msk olja i samma panna som champinjonerna.
Dela tomaterna i lagom bitar beroende på storleken.
Blanda nu även zucchini-salsicciaröran och tomater med linserna.
Krydda och smaka av. Rör ner 1 msk hackad persilja.
Placera paprikahalvorna i en ugnsform och fyll med blandningen. Fördela getfärskosten ovanpå.
Droppa över i msk olja.
Baka ca 25 minuter i ugnen.
Strö över resterande persilja och servera!
Smaklig spis!




 
Läs hela inlägget »
Kikärtsbiffar med nötter, krämig tzatziki och potatis-sellerimos! Smarrigt I promise!
Ingredienser:
1 pkt kikärter ( ca.380g)
1 dl nötter, t ex. jordnötter eller valnötter
1  skalad gul lök i bitar
1/2 dl Pankoströbröd
3 msk hackad persilja
1 msk timjan
1 tsk paprikapulver
1 tsk ingefära
1 tsk gurkmeja
saft av 1 citron
1 ägg
Rapsolja
salt & peppar
Gör så här:
Häll av kikärtorna.
Häll alla inredienser i en matberedare och mixa till önskad konsistens. Den bör vara ganska fast. Tillsätt kryddor och ägget.
Blanda igen. Smaka av med salt och peppar.
Formar biffar i önskad storlek. Stek dem gyllenbruna.
Potatis & sellerimos
Ingredienser:
500 g skalad, tärnad potatis ( King Edvard)
500 g skalad, tärnad selleri
25 g smör
1 dl mjölk
Riven muskot, vitpeppar, salt
Gör så här:
Koka först sellerin upp i vatten ca 5 minuter, salta sedan vattnet och häll i potatisen. Vattnet ska täcka allt.
Koka tills de är mjuka.
Smält smöret och häll i mjölken så allt blir varmt.
Häll av vattnet på potatisen.
Vispa nu först potatis-sellerin med elvispen, häll sedan i mjölk-smörblandingen och vispa fuffigt. Smaka av med kryddorna.
Receptet till min krämiga tzatziki hittar ni också på bloggen här!
Servera och ha en trevlig middag!
Smakligt spis!!!



 
Läs hela inlägget »
Mellomys, mingel, buffé, till fredagsdrinken...
Polenta Fries med en fräsch örtdipp! Mmmm
Kan med fördel förberedas dagen innan.
Ingredienser: (ca 6 port.)
125 g polenta
1 vitlöksklyfta
100 g riven parmesan
1 tsk chiliflakes
5 dl grönsaksbuljong
Raps eller solrosolja att steka i.
Panering:
100 g pankomjöl
2msk vatten
2 ägg
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk oregano
salt och peppar
Dipp:
125 g Philadelphia " French herbs"
3 msk gräddfil
1 finhackad schalottenlök
Några varv med pepparkvarnen
Plastfolie
Gör så här:
Skala vitlöken och hacka fint.
Koka upp grönsaksbuljongen med en nypa salt och vitlöken.
Rör ner polentan i den kokande vätskan, fortsätt röra om.
Låt polentan svälla på låg temperatur i 5 minuter.
Olja in en gratängform och klä den med plastfolie, låt den även gå en bit över kanten.
Rör ner parmesanen i polentan och kör några varv med pepparkvarnen. Fördela massan jämt i gratängformen.
Vik över plastfolien och låt den stelna på svalt ställe.
Detta kan du förbereda dagen innan.

Till paneringen blanda pankomjöl med paprika, oregano, salt och peppar. Vispa upp äggen med vattnet.
Skär polentan i lagom sticks.
Vänd dem först i ägget och sedan i mjölblandningen.
Stek i riklig olja tills de är gyllenbruna.
Till dippen blanda Philadephiaost, gräddfil, den finhackde schalottenlöken och peppar.
Låt det smaka:)





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: polenta fries
För ca.4 år sedan fick jag smaka på ugnsbakad feta för första gången! Sen dess har jag experimenterat med olika ingredienser, tycker att denna varinat är den bästa! Varsågoda!
Grillad fetaost med örter, nötter och olivolja.
Så galet gott! Servera med ett gott bröd och sallad.
Ingredienser:
3 msk mandlar
3 msk cashewnötter
1/2 tsk senapskorn
1/2 tsk hel kummin
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 kvist färsk rosmarin
1 bit ( 400g) fetaost
6 msk olivolja
2 msk hackad persilja
4 msk kärnfria oliver
Peperoni
1 citron (ekologiskt)
Havsalt, Chiliflakes
Gör så här:
Hacka mandlar och cashewkärnor grovt.
Krossa senapskorn, 1/2 tsk havsalt, 1 tsk chiliflakes och kummin i en mortel.
Rosta blandningen lätt i stekpannan utan fett. Ställ åt sidan.
Hacka vitlöken och rödlöken fint. Tvätta rosmarin och dra av bladen.
Lägg osten i en eldfast form och fördela 3 msk olivolja, vitlök samt rosmarinen ovanpå.
Grilla i ugnen ca 15-20 minuter.
Ta ut och fördela oliver, nötblandingen, persiljan och pepperoni ovanpå och runtom.
Servera med citronklyftor, ett gott bröd och sallad.
NJUT!!!
Tid: ca 45 minuter!





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: fetagoesnuts

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden