Hej! Varmt Välkomna till Theas Tips!
Att börja matblogga på gamla dar är så klart en utmaning, men mina barn sa skärp dig mamma, vi vill ha dina recept.
Jag har då sällan i mitt 35 åriga yrkesliv som kock skrivit upp ett recept...
Nej, det finns i ryggmärgen. Repris från min mamma som också arbetat som kock och det är inte så lätt att få fram något konkret ur henne, Haha!
Hos henne lagades ALLT från grunden! Det var inget konstigt att det hängde ett rådjur i källaren som Prins Richard hade skjutit, eller att man fick hämta surkål som hon hade i en jättestenkruka.
Jag ska göra mitt bästa! Efter flera arbetskador blir det inte några fashionnablar middagar längre men som sagt minnet funkar.
Kom gärna med frågor och feedback, det skulle vara roligt!

 
Har ni varit i Tyskland nån gång och kanske beställt Jägarschnitzel?
Den såsen är det lite som med Paella, det finns mängder med olika recept, familjehemligheter...
Min man älskar TYSK mat! (undrar ibland om det är därför han gifte sig med mig) Han hade turen att jag inte bara är från Tyskland utan utbildade mig även till kock och kallskänka där.
Tillbaka till jägarsåsen, den tar lite tid, men är inte jobbigt att göra och sååå god.
Passar fint till schnitzel, pannbiff eller som här oxfilé med potatispuck och Saint Agur gratinerade kronärtskockor.
Ingredienser:
250 g kastanjechampinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
5 dl portvin
3 kvistar tymjan
3 kvistar bladpersilja
Salt, peppar, rökt paparikapulver, spiskummin
5 dl oxbuljong
5 dl grönsaksbuljong
1 msk vetemjöl
Rapsolja
Gör så här:
Tvätta champinjonerna och dela i ganska stora bitar.
Skala lök och vitlök, samt hacka dem fint.
Tvätta örterna, dra av bladen från tymjan, hacka den och persiljan fint.
Hetta upp en svätt olja i stekpannan och stek svampen hastigt i några minuter tills den får färg. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
Tillsätt lite mer olja i pannan och stek löken glansigt.
Rör ner tomatpurén och en nypa, salt, socker, peppar, paprikapulver och spiskummin.
Rör även ner örterna.
Låt steka under omrörning, men inte så att det bränns.
Häll i 2 dl av vinet. Stek tills vätskan nästan har reducerad bort.
Rör om hela tiden.
Tillsätt resten av vinet och buljongen.
Rör om och låt småkoka ca. 1/2 timme tills såsen har reducerad till hälften.
Blanda ner mjölet ordenligt med dem kalla champinjonerna och  rör ner i såsen. Låt den småkoka 1/2 timme till.
Smaka evt. av med salt och peppar.
Guten Appetit!!!




 
Läs hela inlägget »
Nybakt till frukosten eller till soppan!
Detta goda bröd slänger du ihop på nolltid!
P.S. Den fina båtkorgen finns att köpa i webbshoppen!
Ingredienser 1 limpa:
225 g vetemjöl
225 g fullkornsvetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
2 1/2 tsk bikarbonat
60 g smör
2 dl kefir
1 dl mjölk
evt. sesam eller vallmofrön
bakplåtspapper
Gör så här:
Använd en bunke och degkrokar på elvispen eller en köksmaskin.
Blanda salt, socker och bikarbonat med allt mjöl.
Dela smöret i tärningar och tillsätt mjölblandningen under knådning.
Tillsätt kefir och mjölk. Fortsätt knåda tills du har fått en smidig deg som släpper från kanten.
Tillsätt mer mjöl om den är för lös eller mer vätska om den är för torr.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft 175!
Forma en limpa och lägg på bakplåtspapper. Skåra brödet.
Pensla med vatten och strö över valfria fröer!
Grädda på nedersta falsen i ca 30 minuter!
Voilá!

 
Läs hela inlägget »
Det perfekta tillbehöret till grillat, buffén, minglet, studentfesten, utflykten...
Ja ni hör själva, det mesta helt enkelt :)
Ingredienser deg:
500 g mjöl
1,5 dl handvarm mjölk
1,5 dl handvarm vatten
1 pkt jäst (50 g)
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 tsk hackad färsk oregano
2 msk olivolja
Ingredienser fyllning:
3 msk hackade soltorkade tomater
300 g tärnad kokt skinka ( kan uteslutas, ta lite mer av det andra i så fall)
300 g Philadelphiaost med örter
300 g riven ost ( smakrik)
2 st. vårlökar
evt flingsalt
Gör så här:
Blanda mjöl, socker och salt.
Häll vätskan i degblandaren och smula sönder jästen, rör ihop. Tillsätt mjölblandningen under knådning.
Tillsätt olivolja och oregano.
Knåda degen ordentligt tills den släpper från kanten och känns smidig.
Tillsätt evt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt i ca. 1/2 timme.
Under tiden förbereder du fyllningen.
Tvätta vårlöken och skiva fint.
Blanda Philadelphiaosten med tomaterna och skinkan.
När degen har jäst, knåda den igenom en gång till.
Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en kaka ca 30x45 cm.
Bred på fyllningen, vårlöken och sist 3/4 del av osten.
Rulla ihop degen och skär i ca 12 bitar.
Gör likadant med resterande deg.
Sätt bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper i form av ett hjärta. Lämna lite plats mellan så att de kan att jäsa ihop.
Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca. 20 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Strö över resterande ost och evt flingsalt.
Grädda hjärtat mitt i ugnen 15 - 20 minuter.
Ta ut och låt svalna på ett galler!
Dekorera efter tycke!
Bäst smakar de nygräddade! Mums!








 
Läs hela inlägget »
Etiketter: ostochörthjärta
Mmmm! Pepparrot, ägg, laxkaviar, krasse!
Enklast möjliga receptet med endast fyra ingredienser och färdig på 0 tid ;)
Varsågoda och Glad Påsk!
Ingredienser 8 ägg:
8 ägg
150 g pepparrotsfärskost
4 msk laxkaviar
Krasse
Salt och peppar
Gör så här:
Lägg äggen i kokande vatten och låt koka i 10 minuter.
Häll av vattnet och fyll på med kallt i stället.
Låt stå ca 5 minuter.
Skala äggen.
Skär av toppen och kröp ur gulan.
Pressa gulorna genom en finmaskig sil.
Rör ihop med färskosten. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa massan med en spritspåse i äggen.
Garnera med laxkaviar och krasse.
Voilá! Servera på salladsbädd och ha en riktig trevlig Påsk!







 
Läs hela inlägget »
Vad passar bättre nu på våren än en solrospaj!
Alla späda skott som kommer upp kan man ta vara på.
Du kan ta nässlor, spenat, kirskål, grönkål, morotsblast m.m.
Fyllningen kan varieras i oändlighet, även tomat, skinka eller köttfärs passar fint. Gott blir det i vilket fall!
Degen gör du själv eller köp färdig pajdeg.
Exakt hur man går till väga finns det många steg för steg bilder att hitta på internet. Googla efter Torta Girasol t.ex.
Här kommer ett grundrecept. Lycka till!
Ingredienser degen:
500 g vetemjöl special
2 dl vitvin
1 dl olivolja
1 tsk salt
Bakplåtspapper
Fyllningen:
350 g förvällda blad ( valfria, se förslag ovan)
350 g ricottaost
1 ägg + 1 ägg att pensla med sist.
100 g griven parmesanost
Salt och peppar
Panko
80 g Pinjenötter att strö över sist.
Gör så här:
Sätt alla ingredienserna i degblandaren eller blanda för hand i en stor skål.
Blanda tills degen blir kompakt och slät. Låt den vila insvept i plastfolie. Under tiden vi börjar vi med fyllningen.
Krama vattnet ur de förvällda bladen. Skär i små bitar med en kniv, tillsätt ricotta och blanda.
Tillsätt ägget, parmesanosten och lite salt och peppar.
Blanda ordentligt.
Dela degen i två delar. Rulla ut båda med en kavel.
Gör två cirklar av ungefär 30 cm diameter var.
Sätt en av cirklarna på bakplåtspapper och strö lite panko ovanpå.
Klicka ca. 5 msk av fyllningen i mitten och platta till lite.
Resten av fyllningen läggs i en rund ring. Spara ca 5 cm av degkanten och även samma avstånd till fyllningen i mitten.
Strö parmesanost ovanpå allt.
Täck nu det hela med den andra degcirkeln.
Försegla kanterna genom att trycka till med en gaffel.
Sätt en liten skål i mitten av pajen och tryck varsamt.
Gör små hål runt skålen med hjälp av en gaffel.
Skär med hjälp av en kniv ca. 5 cm breda remsor kring skålen.
Vrid nu remsorna uppåt ett varv, alla i samma rikning.
Ta bort skålen i mitten.
Pensla pajen med ett uppvispad ägg.
Grädda i ugnen ca 30 minuter i 180 grader.
Rosta pinjenötter i en torr panna.
Strö över den färdiga pajen och NJUT!!!

 






















 
Läs hela inlägget »
Etiketter: solrospaj
En underbar läcker och fräsch variant av Key-Lemon Pie!
Färdig på nolltid om man vill ha en festlig efterrätt snabbt.
Ett glas cava till är inte fel! Låt det smaka!
Ingredienser 6 glas:
60 g Digestivekex fullkorn
6 msk mörk rom (kan ersättas med äppeljuce)
2 Lime ekologiskt
2 dl Vispgrädde
250 g Mascarpone
250 Kesella
40 g socker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Krossa keksen med en mortel i en skål. Fördela i 6 glas.
Droppa på 1 msk rom ovanpå i varje glas.
Tvätta limen i hett vatten, torka av och riv av skalet fint.
Dela limen och pressa ut saften.
Vispa 2 dl grädde och dela i 2 skålar.
Rör ner 1 tsk vaniljsocker i den ena och ställ kalt.
Blanda ner mascarpone, kesella, limesaft och rivet i den andra.
Spritsa moussen ovanpå kexmassan i glasen.
Toppa med med vispgädden.
Dekorera med limeskiva, physalis och eller annat valfritt.
Festen kan börja!
Voliá!

















 
Läs hela inlägget »
Barndomsminnen har jag till denna sallad som fanns ofta med i något sammanhang!
Grillad kyckling, mandariner, jordnötter och färska örter i en smarrig currydressing.
Det blir rykande åtgång varje gång och älskas av stora som små!
Servera på påskbuffén, brunchen eller som kvällsmat!
Den blir bäst om det får dra över natten.

Ingredienser ca. 6 pers.:
1 färdiggrillad kyckling ( grilla med fördel själv)
2 burkar mandariner (á 312g)
1 glas majonäs Hellmans organic (270 g)
2 dl naturell yoghurt (24% fetthalt)
1 nypa chiliflakes
2 tsk curry
1 msk limesaft
1 knippe gräslök
1/2 kruka körvel
Salt, peppar
1 dl hackade jordnötter
Gör så här:
Häll mandarinerna i en sil.
Skär gräslöken och hacka körveln.
Blanda mayonäs, yoghurt, limesaft, curry och chiliflakes.
Smaka av med salt och peppar. Blanda ner örterna.
Dra av skinnet från kycklingen och dela köttet i mindre bitar.
Varva ner i såsen, liksom mandarinerna.
Strö över de hackade jordnötterna!
Garnera med limeklyftor och ev. avocado.
Servera med gott bröd och låt det smaka!










 
Läs hela inlägget »
Etiketter: kycklingsallad
Brunch, buffé eller tilltugg!
Dessa söta ägg och baconnästen är ett uppskattad inslag!
Superenkla att göra dessutom!
Ingredienser:
1 rulle färsk smördeg
1/2 paket bacon
6 ägg
1 dl riven västerbottenost
1 knippe gräslök
Gör så här:
Rulla ut smördegen och stansa ut en rund degbit med ett glas eller liknande så det passar din muffinsform.
Tryck degen upp på kanten.
Klä med baconbitar på insidan.
Knäck ett ägg i.
Strö över osten.
Grädda i ugnen på 180 grader tills osten får färg.
Vill ni ha äggen rinnade gör ett test med en gaffel.
Strö över hackad gräslök vid serveringen.
De är godast varma :)
Låt det smaka!!!





 
Läs hela inlägget »
Snart är det Påsk och vad annars äter vi mest av än ägg!
Här ett lättfixat recept på fyllda ägg med senap, kapris och gravlax! Passar perfekt på buffén, brunchen eller som förrätt! Mums!
Ingredienser:
4 ägg
4 msk Philadelphia
8 skivor gravlax
1 tsk kapris
2 tsk sötstark senap
Svartpeppar, salt
Dill
1 Citron
Gör så här:
Lägg  äggen i kokande vatten och koka ca 8 minuter.
Spola eller lägga äggen i kallt vatten.
Hacka kaprisen fint.
Skär en remsa gravlax på varje skiva till garneringen,
resten finhackas.
Skala äggen och dela i mitten. Kröp ur äggulan och mosa med en gaffel. Rör ner Philadelphia, senap, kapris och laxen.
Blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Spritsa eller skeda fyllningen i ägghalvorna.
Garnera med gravlaxros, dill och citron!
Smaklig spis!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: laxfyllda ägg
Mmm, frasiga, salta, krämiga, allt på en gång är dessa laxfyllda smördegsvåfflor!
Passar perfekt till buffén, vickning eller mingel!
Dessutom är de enkla att göra!
Ingredienser:
- 4 fyrkantiga smördegsplattor ( ca 45 g st)
- 40g riven Mature Chevrette eller annan smakrik ost
- Dill, några kvistar
- 4 msk creme fraiche
- 8 skivor rökt lax
- Salt, peppar, smör
Gör så här:
1. Lägg smördegsplattorna bredvid varandra och låt tina.
Riv osten fint. Tvätta dillen och dra isär vipporna i små strån.
Krydda creme fraichen med lite salt och peppar.
2. Lägg 2 smördegsplattor ovanpå varandra och rulla ut.
( ca 21 X 24 cm) dela i mitten.
Bred först på creme fraiche, lägg sedan laxskivan och sist strö på ost och dill. Spara en kant på ca 0,5 cm.
Lägg nu den andra deghalvan ovanpå och tryck till i kanterna ordentligt.
3. Smörj det varma våffeljärnet med smör.
Grädda våfflorna gyllenbruna! Dela iut och servera!
Den kan vara lite individuellt vilken värme man ska på våffeljärnet.
Har ni ett runt våffeljärn får ni anpassa smördegen efter den storleken. Lycka till!!!

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: laxfyllda våfflor

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden