I vår familj är alla matintresserade.
Redan som små provlagade barnen allt möjligt och älskar fortfarande allt som har med mat att göra.
Här har vi sammanställt några av godbitarna till er!
Varsågoda!!!
 
SURKÅL, högt älskad i vår familj!
Vad sägs om en ljuvlig grätang med rimmad fläsklägg,
surkål à la mamma och potatistäcke med senap och créme fraiche!
Ingredienser:
ca 1,2 kg benfri, rimmad fläsk
Koklag:  5 lagerblad,  1 msk pepparkorn, 5 enbär, 1 gul lök
(skala och fyrdela), 2 morrötter, tvätta och dela.
Gör så här:
Lägg fläskläggen i en stor kastrull (låt ev nät sitta kvar) och fyll på med vatten så det täcker, ca 2 liter (för 4 port).
Koka upp och skumma väl. Tillsätt lök, morot, peppar, enbär och lagerblad. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 2 timmar.
Under tiden förberedar du surkål och potatistäcke.
Gör så här:
ca. 400 g surkål
smör
1 gul lök
1 dl vitvin
1 nypa socker, salt, spiskummin, vitpeppar.
Skala och finhacka löken. Stek sakta i en klick smör tills det blir glansiga. Häll i vinet, surkålen och kryddor.
Låt småkoka ca 1/2 timme under lock.
Rör om då och då!

1,5 kg potatis (King Edvard)
2 dl créme fraiche
2 äggulor
1 msk smör
2 msk stark senap
salt, peppar, muskot
Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills det är mjuka. Häll av vattnet.
Vispa sönder med elvispen eller använd en potatisstöd.
Vispa ner créme fraiche, senap, smör och äggulor.
Krydda med salt, peppar och malen muskotnöt.
Blanda ordentligt.
Ta upp köttet och skär i skivor, lägg dessa i en gratängform.
Fördela surkålen på köttet.
Spritsa potatismoset ovanpå.
Gratinera i ugnen i 180 grader tills det tar färg.
Garnera gärna med smörstekta lökringar och persilja!
Guten Appetit!!
Tips:
Reducera buljongen genom att låta den koka ner till hälften.
Sila av och spara. Det blir ett utmärkt spad till ärt eller linsoppa.







 
Läs hela inlägget »
Etiketter: surkålsgratäng
Plommon, mandel och kanel!
Låter det som en lyckat kombination?
Prova får ni se :)
Ingredienser ca. 20 muffins:
200 g smör
4 ägg
1,5 dl socker
ca. 4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g malda mandlar
ca. 10 stora plommon
Kanelcrumble:
75 g mjöl
3 msk kanel
50 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret till degen.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner smöret.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vispa ner blandingen i äggsmeten.
Rör ner mandlarna.
Skala plommonen, kärna ur och skär i mindre bitar.
Fördela smeten i muffinsformarna och tryck ner plommonbitar ovanpå.
Knåda ihop ingredienserna till crumblen tills den är smulig.
Strö ovanpå plommonen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.












 
Läs hela inlägget »
Etiketter: plommonmuffins
Fattigmanssparris kallas de för, men ack så gott!
Svartrötter kan man inte få nog av tycker vi!
Detta recept passar ypperligt till stekt fisk!
Här blev det gös med knaperstekt bacon!
Men den passar lika bra till gås, kalkon eller nästan vad som helst ;)
Ingredienser 4 portioner:
800 g svartrötter
400 g potatis
1 citron ( ekologist)
salt & peppar
riven muskotnöt
150 g smör
1 dl vitvin
3 dl standardmjölk
1/2 dl hackad persilja
Gör så här:
Skala potatisen och tärna. Täck med vatten.
Tvätta citronen, dela och pressa ut saften.
Använd engångshandskar när du skalar svartröttarna.
Lägg dem omedelbart i lite vatten med citronsaften, då dem snabbt blir mörka.
Skär i tunna skivor och fräs med 1 msk smör tills det tar färg.
Krydda med salt och muskot.
Tillsätt i vinet och låt det nästan koka bort.
Häll av potatisen och rör ner i grytan. Tillsätt mjölken,
samt 2 dl vatten. Låt koka i ca. 20 minuter.
Häll av grönsakerna och fånga upp vätskan.
Krossa sedan ihop med smöret med en visp eller potatisstöt så grovt eller fint du vill ha stompen.
Tillsätt av kokvätskan tills du har fått önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Rör ner den hackade persiljan.
Voilá! Låt det smaka!









 
Läs hela inlägget »
Vilken härlig förrätt!
Men den passar lika väl på en buffé eller som mingelrätt!
Gör den gärna dagen innan men toppar inte med löjrom och dill förrän vid serveringen.
Ingredienser 4 glas:
2 gelantinblad
2 dl kesella, 10 %
1,5 dl vispgrädde, 40 %
1 dl creme fraiche
2 dl skalade räkor
1 msk finhackad dill
1 tsk pressad citron
1 tsk konjak
malen svartpeppar
salt
Topping:
4 msk löjrom
4 dillvippor
Gör så här:
Blötlägg gelatinbladen i vatten i 10 minuter. Krama ur vattnet och smält dom på svag värme i en gryta med 2 msk kall vatten.
Vispa grädden.
Blanda kesella och creme fraiche.
Häll i det smälta avsvalnade gelatinet under kraftig omrörning.
Hacka räkorna grovt. Vänd ner dom, dillen, konjak och citronsaften. Vänd ner grädden sist.
Smaka av med salt och peppar.
Fördela moussen i 4 glas och ställ i kylen minst 6 timmar för att stelna.
Sist toppa med löjrom och en dillvippa.


 
Läs hela inlägget »
Tänk er den perfekta kompisen till ostbrickan eller frukostmackan, lite krydda, lite sötma och lite syra.
Här är den! Lika enkelt som gott och ett bra sätt att ta vara på physalisen och äpplen.
Dubbla gärna receptet :)
Det krävs lite tålamod att befria alla frukter från skalet ;)
men är så värt det!
Ingredienser:
300g physalis
2 skalade, urkärnade äpplen
4 dl syltsocker
Saften av 1 pressad citron ( ekologiskt)
3 kanelstänger
Några nejlikor
Gör så här:
Dela physalisen itu och äpplerna i små tärningar.
Lägg allt i en gryta och ha i övriga ingredienser.
Koka upp ordentligt, dra ner på värmen och låt småputtra tills du känner dig nöjd med konsistensen. Rör om då och då!
Ta ut kanelstänger och nejlikor.
Fyll i rena glas och förslut genast. Förvara svalt! Njut!
Läs hela inlägget »
En rätt som jag blev bekant med i Jämtland på 80 talet.
Sen dess är jag fast:) bättre sätt att laga en stek finns inte!
Vanligen tar man älgstek men all vilt kan användas eller varför inte en fransyska.
Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen.
Han glömde dock bort steken. Nästa dag kom Ragnhild hem och förstod direkt vad som hänt och hur länge steken hade legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar.
Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.
Ingredienser:
ca. 1,5 kg fryst kött
Lag:
2 l vatten
2 dl salt 1 dl socker
4 lagerblad
1 msk lättkrossade pepparkorn
2 msk lättkrossade enbär
1 msk fänkålsfrön
Några kvistar färsk rosmarin och timjan
Till rätten passar t.ex.
Gelé, rödvinsås, svampsås, gräddsås, stekt svamp,
rödkål, pressad potatis, kroketter eller potatisgratäng.
Passar även fint på en buffé,
då föredragsvis med potatissallad till.
Gör så här:
Sätt ugnen på 75°C.
Lägg den frysta fransyskan i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65-70°C. Det kan ta 8-12 timmar.
Saltlag: Koka upp vatten, salt och socker i en gryta. Tillsätt enbär, pepparkorn, lagerblad, fänkålsfrön, rosmarin och timjan.
Låt lagen kallna.
Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt i ca 5 timmar.
Ta upp köttet och torka med hushållspapper.
Skär köttet i tunna skivor.
Njut!!!





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: tjälknöl
Mmmm, sommarens underverk!!!
Visst det tar lite tid att torka tomater men sen belönas man hela vintern med dessa läckerheter som går använda oändligt, t.ex. på smörgås, som tapas, i sallader, tomatsmör, varmrätter, dipp och såser.
I detta recept torkar man tomaterna i ugn, det är en del i processen :)
Oljan blir så god efter ett tag att det borde vara den sjätte grundsmaken
och så användbar, ha den över mozzarellasalladen, i dressingar, såser, i bakningen m.m.
Ingredienser:
1 kg valfria mogna tomater, 2 kvistar timjan, 2 kvistar rosmarin, 2 kvistar oregano, 2 msk socker, 8 vitlöksklyftor, 2 små chili, styrka efter smak, havssalt och ca. 3 dl olivolja av god kvalitet, går att köpa via oss om man vill direkt från Italien.
(skicka meddelande för mer info))
Så här gör du:
Tvätta tomater och chili. Dela och kärna ur chilin. Dela tomaterna. Tvätta örterna och torka med hushållspapper. Fördela tomater och chilli på en plåt, strö på socker och örter.
Torka i ugn ca 7-10 tim. Varmluft 70 grader, lämna en liten spalt av luckan öppen. Tomaterna är färdiga när dem är torra med kan fortfarande böjas.
Dela vitlökskyftorna itu. Skölj ur rena glas med kokande vatten.
Varva tomater, chilli, vitlök och salt i glasen, fyll på med olivoljan så den täcker. Förslut väl och förvara svalt och mörkt.
Vintern kan komma men sommarens smaker dröjer kvar ;)
Läs hela inlägget »
Etiketter: soltorkad tomat
Lite grönare, nyttigare och godare ketchup med både gula och röda tomater samt den nyttiga morotsblasten.
Ingredienser:
- 1 kg gula tomater
- 1 kg röda tomater
- några vippor morotsblast
- 2 gula lökar
- 3 msk finriven pepparot
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl sherryvinäger
- 2 tsk worceshiresås
- 2 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Gör så här:
Skär tomaterna i tärningar, skala och hacka löken.
Dra vippor från morotsblaststjälken.
Koka tomater, lök, vinäger, socker på svag värme tills det återstår 1/2 delen av vätskan.
Tillsätt morotsblastvippor och pepparot.
Koka ytteligare tills en 1/4 del återstår.
Låt svalna. Mixa slätt och smaka av med worceshiresås, senap, salt och peppar.
Vill ni ha lite sting, kan ni låta en finhackad chili koka med.
Håller oöppnat  i kylen ett par månader.
Häll hellre i mindre flaskor än en stor.
Lycka till!
Läs hela inlägget »
Etiketter: grönare ketchup
Brunch, buffé eller tilltugg!
Dessa söta ägg och baconnästen är ett uppskattad inslag!
Superenkla att göra dessutom!
Ingredienser:
1 rulle färsk smördeg
1/2 paket bacon
6 ägg
1 dl riven västerbottenost
1 knippe gräslök
Gör så här:
Rulla ut smördegen och stansa ut en rund degbit med ett glas eller liknande så det passar din muffinsform.
Tryck degen upp på kanten.
Klä med baconbitar på insidan.
Knäck ett ägg i.
Strö över osten.
Grädda i ugnen på 180 grader tills osten får färg.
Vill ni ha äggen rinnande gör ett test med en gaffel.
Strö över hackad gräslök vid serveringen.
De är godast varma :)
Låt det smaka!!!
 
Läs hela inlägget »
Mmm, frasiga, salta, krämiga, allt på en gång är dessa laxfyllda smördegsvåfflor!
Passar perfekt till buffén, vickning eller mingel!
Dessutom är de enkla att göra!

Ingredienser:
- 4 fyrkantiga smördegsplattor ( ca 45 g st)
- 40g riven Mature Chevrette eller annan smakrik ost
- Dill, några kvistar
- 4 msk creme fraiche
- 8 skivor rökt lax
- Salt, peppar, smör
Gör så här:
1. Lägg smördegsplattorna bredvid varandra och låt tina.
Riv osten fint. Tvätta dillen och dra isär vipporna i små strån.
Krydda creme fraichen med lite salt och peppar.
2. Lägg 2 smördegsplattor ovanpå varandra och rulla ut.
( ca 21 X 24 cm) dela i mitten.
Bred först på creme fraiche, lägg sedan laxskivan och sist strö på ost och dill. Spara en kant på ca 0,5 cm.
Lägg nu den andra deghalvan ovanpå och tryck till i kanterna ordentligt.
3. Smörj det varma våffeljärnet med smör.
Grädda våfflorna gyllenbruna! Dela och servera!
Den kan vara lite individuellt vilken värme man ska på våffeljärnet.
Har ni ett runt våffeljärn får ni anpassa smördegen efter den storleken. Lycka till!!!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: laxfyllda våfflor

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden