I vår familj är alla matintresserade.
Redan som små provlagade barnen allt möjligt och älskar fortfarande allt som har med mat att göra.
Här har vi sammanställt några av godbitarna till er!
Varsågoda!!!
 
Gillar ni också sötpotatis?
I detta recept blandas kryddiga och fruktiga smaker, som toppas med en sagolik mandelsås! Varsågoda!
Ingredienser 4 portioner
1 pkt. konserverade kikärtor
1 tsk malen kummin
1 tsk kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
3 msk pressad limesaft
1/2 dl mandelmjölk
peppar
socker
3 msk hackad dill
250 g körsbärtomater
3 msk olivolja
2 st. sötpotatis
1-2 vitlöksklyftor
50 g tahini
Bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader ( varmluft 160)
Häll av kikärter och lägg i en sil och skölj med vatten.
Låt rinna av.
Blanda alla kryddor, salt och olja med kikärtorna.
Tvätta sötpotatisen och dela på mitten.
Placera med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper.
Fördela kikärtsmixen runtom. Pensla potatisen med kryddolja som blir kvar i skålen.
Sätt i ugnen i ca. 50-60 minuter.
Under tiden gör du såsen.
Skala vitlöken och hacka fint. Rör samman tahini, vitlök, limesaft och mandelmjölk.
Smaka av med salt, socker och peppar.
Blanda ner 2/3 delar av dillen.
Tvätta tomaterna och dela i fyra delar.
Ta ut plåten och lägg upp sötpotatis, kikärtor, tomater på ett fat.
Toppa med lite sås och dill.
Servera resten av såsen vid sidan om.





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: sötpotatisdröm
Brukar ni också få över kokt potatis?
Här kommer det perfekta recepetet för att göra något riktig gott av dem! Varsågoda!
Ingredienser 4 port.
2 morötter
1 kg kokt potatis
100 g kalkonbacon eller skinka
( kan uteslutas)
2 msk hackad persilja
3 äggulor
1-2 tsk potatismjöl
salt, peppar, riven muskot
ca 3 msk olja
Gör så här:
Tvätta morötter och riv dem fina i matberedaren. Riv även potatisen. Blanda ner äggulor, potatismjölet och kryddorna.
Tärna baconet och stek det knaprig. Blanda i potatismassan.
Pudra lite potatismjöl på et ark bakplåtspapper och rulla ihop degen till en rulle ( ca. 6 cm diam.)
Låt stå kallt en liten stund.
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och stek dem gyllenbruna i olja.
Servera med krämig tzatziki. (receptet finns här på bloggen)
Tips: Hacka lite ruccola fint och blanda i tzatzikin.
Den lätt peppriga smaken gifter sig perfekt med friskheten från yoghurten.
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: potatispuckar
Värmande, mättande, goda, älskade gulaschsoppan!
Det har blivit några 100 genom åren, alla olika haha,
men nu har jag skärpt mig och skrivit upp hur jag gör.
(ungefär ;))
Den blir bäst om du börjar dagen innan!
Ingredienser: 10 port.
ca.1,6 kg fransyska
200 g tomatpuré
300 g röd paprika
10 vitlöksklyftor
600 g gul lök
1 äpple
1 kg potatis
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
2 msk kinesisk soja
1/2 l  grönsaksröra ( något jag alltid har i frysen) alt. tomatsås
1/2 l rödvin
1,5 l vatten
Rapsolja
5 oxbuljongtärningar/ alt. oxfond på flaska
Finriven skal av 1 tvättat ekologisk citron
Till servering: Blanda 3 dl creme fraiche, 3 dl turkisk joghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, lite salt, evt. hackad persilja.
Gör så här:
1. Skala löken och äpplet, tärna. Skala vitlöken, pressa.
Skala poatisen, tärna och lägg i vatten.
Tvätta, kärna ur paprikan och tärna, sätt i kylen i en burk.
Skär bort senor från köttet och tärna, ställ åt sidan.
2. Ta en stor gryta, minst 8 liters och fräs löken, äpple och vitlök på svag värma i lite olja tills löken blir glansig. Ha i tomatpurén, rör om och fräs med en liten stund.
Ställ åt sidan.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgånger i hög värme tills det fått stekyta.
Häll över köttet i den stora grytan och krydda med paprikapulver, spiskummin, chiliflakes och kryddpeppar.
4. Dags nu att ha i vatten, rödvin och grönsaks/tomatsåsen, samt buljongtärningar.
Rör om och låt koka upp, skumma av och låt puttra i ca. 1 timme på medelvärme.
Rör om så inget bränns vid.
5. När köttet börjar bli mört, ( känn efter) häller du av potatisen och tillsätter dem i grytan.
Koka vidare på lagom värme i ca. 15 minuter.
6. Nu ska grytan vila till morgondagen. Kyl ner så snabbt du kan, på vintern är det enkelt ( ute) på sommaren sätt grytan i iskallt vatten. Håll kallt tills det är dags dagen efter.
7. Nu tar vi fram grytan som har vilat till sig av alla goda smaker.
Koka upp försiktig under omrörning.
Ta i paprika tärningarna och citronskal och låt puttra minst 20 minuter till.
Smaka av med soja, evt. lite salt och peppar!
Soppan ska vara mustig och ha lagom tjock konstistens.
Är den för tunn kan du evt. reda den lite med maizena.
Servera med ett gott bröd och en klick av vitlöksåsen!
Lycka till och smaklig måltid!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: gulaschsoppa

Så enkelt att göra och så gott denna nöt-chokladfudge är!
Att den dessutom är lite nyttig gör inte saken sämre!
Ingredienser
Botten:

2 dl valnötter
2 dl cashewnötter
(nötterna kan bytas ut mot andra nötter, som jordnötter eller paranötter t.ex.)
2 msk kakao
vatten
Fyllning:
4 msk kokosolja
2 msk kakao
2 dl jordnötssmör
2 bananer
Gör så här:
Kör nötterna i mixern ihop med kakao. Ha i lite vatten,
testa tills smeten hänger ihop.
Tryck ut botten på en bakplåtsklädd kakform.
Mixa sedan bananer, kokosolja, jordnötssmör och kakao ihop.
Klicka ut smeten ovanpå botten och frys.
Ta ut formen ca. 1 timme innan servering!
Servera med bär och evt. vispgrädde. Mums!
Läs hela inlägget »
Etiketter: nöt-chokladfudge

Två favoriter som är perfekta till mingel, fördrinken, men också på buffén!
Dessutom superenkla att göra!
-Parma-pestostänger
-Mandel-baconfrukter

Ingredienser Parma-pestostänger:
2 rullar a 550g kyld pizzadeg
80 g pesto (recept finns i bloggen) eller färdig
ca 30 skivor parmaskinka
bakplåtspapper
Gör så här:
Rulla ut pizzadegen. Fördela 40 g pesto på ena halvan.
Vik över den andra deghalvan. Gör likadan med den andra pizzadegen. Skär i ca.2,5 cm breda stänger.
Vik ihop en skinkskiva i mitten och lägg den ovanpå degstängerna.
Snurra ihop dem och dra ut till ca. 26 cm. Tryck ihop ändarna.
Sätt på ugnen på 200 grader varmluft/ 225 grader vanlig ugn.
Placera på plåten och grädda i ca. 10 minuter.
Ingredienser Mandel-baconfrukter:
200 g torkade plommon, aprikoser och dadlar (utan kärna)
100 g mandlar utan skal
400 g bacon
bakplåtspapper
Gör så här:
Skär en skåra längs med frukterna och fyll varje med en mandel.
Dela på baconskivorna.
Vira runt varje frukt en halv baconskiva.
Fördela frukterna på bakplåtsklädda plåt och sätt på grillen på ugnen.
Grilla 5-7 minuter, vänd efter 3 minuter, färdigt!
Mmmm!!!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: mingelgott

Oslagbar kombination mellan fruktigt äpple och ljuvlig gorgonzola.
Enkelt att göra och passar både till glögg, på buffé eller som mingelmat.
Ingredienser:
1 rulle färsk pizzadeg XL
150 g Philadelphiaost
2 rödlökar
2 msk olivolja
Svartpeppar
250 g mozzarella
250 g gorgonzola
3 äpplen, Pink Lady passar fint
ca.2 dl färska, tvättade, små grönkålsblad
Färsk tymjan
Gör så här:
Rulla ut pizzadegen på en bakplåt, låt pappret ligger under.
Skala rödlöken, dela itu och skiva tunnt. Stek på svag värme i olivolja. Kör över några varv med svartpepparkvarnen.
Bre Philadelphiaosten på degen. Fördela rödlöken ovanpå.
Dela mozzarellan i tärningar och fördela den med. Skala äpplerna ( smaksak, annars tvätta dem noga) dela i 4 delar, kärna ur och skär i tunna klyftor. Fördela på degen.
Sist fördela gorgonzola i små klickar.
Grädda i mitten i ugnen, 225 grader varmluft, 250 grader vanlig ugn. Efter 10 min. fördela grönkålsbladen ovanpå och grädda ytterligare ca 10 min. Kolla att inte grönkålsbladen bränns.
Under tiden dra av små blad på tymjan. När pizzan är färdig, ta ut den och strö bladen över. Mmmm, låt det smaka!
Läs hela inlägget »
Äntligen glöggtider !!!
Detta fina pepparkakssmör kan ni t.ex. toppa starka ostar, mögelost och camembert med.
Till det passar fikon, physalis eller päron! Mumsigt!
Ingredienser:
350g pepparkakor
250 mjukt smör
1 ekologiskt apelsin
1 nypa nymalen muskot
1 nypa kardemumma
1/4 tsk salt
Gör så här:
Krossa pepparkakorna fint i matberedare. Blanda med det mjuka smöret. Tvätta apelsinen och riv av skalet fint.
Blanda med smöret och smaka av med övriga kryddor.
Håller i kylskåp ca. 2 veckor.
Ta ut ca. 1/2 timme innan det ska användas.
Spritsa på ostkubor och dekorera.
Låt det smaka.
 

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: pepparkakssmör
Baconlindad kycklingfilé med krämig
Philadelphia-fetaost fyllning,
parmesangratinerad grilltomat, medelhavgratäng med vitlök, fänkål och saffran, toppad med parmesanchips.
Ja ni hör själv, det blir mumsigt.
Receptet på medelhavsgratängen finns här på bloggen sen tidigare, (Etikettmoln) men lagades denna gång helt utan palsternacka.
Ingredienser ca 6 portioner:
Ca 1 kg kycklinglårfié
2 pkt. bacon
200g Piladephiaost
150g Feta
Avriven skal av en citron (ekologiskt)
Saft från 1/2 citron
1 tsk smulad torkad salvia
Örtsalt  ( t.ex. Renée Voltaire)
Nymalen peppar
Grilltomat:
6 tomater
Smör
Örtsalt
Riven parmesan
Gör så här:
Smula fetaosten i en bunke, tillsätt Philadephiaosten, rör ihop med en gaffel.
Tvätta citronen och riv av skalet. Pressa saften från ena halvan.
Blanda med osten. Smula ner salviablad.
Smaka av med örtsalt och peppar.
Tvätta kycklinglårfileérna och torka med hushållspapper.
Bred ut på en skärbräda och banka ut dem lite.
Ta ca 1 msk av ostfyllningen i mitten och vik ihop.
Linda runt en baconskiva.
Placera i en ugnsform med skarven neråt.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
Baka i ca 30 minuter. Baconet ska få fin färg.
Skär tomaterna itu och lägg i en ugnsfast skål.
Klicka över smör, strö över örtsalt och parmesan.
Gratinera samtidigt med kycklingen.
Gratängen kan du förslagsvis förbereda och grädda innan, då blir den bäst.
Det blir snyggt om du fyller portionsformar med gratängen och låta vara med i ugnen ca 20 minuter.
Även parmesanchips kan du med fördel göra innan.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
Riv osten och lägg små högar av den rivna osten på pappret och platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter tills osten får gyllenbrun färg.
Ta ut plåten och lägg över chipsen med bakplåtspappret på ett galler och låt dem svalna.
Förvara chipsen mellan smörpapper i en lufttät burk.

Servera rätten med en god sallad.
Smaklig spis!!!!









 
Läs hela inlägget »
Vi har en snäll granne som förser oss med gula, lyxiga kantareller,
men ni kan även använda Karl-Johan,Trumpetsvamp, Trattkantareller, m.m.
Det här smöret passar till det mesta och är såå gott!
Tänk bakpotatis, grillad kött, kyckling, fisk eller grönsaker!
Gör en dubbel sats och frys till vintern vetja!
Ingredienser:
- 300g kantareller eller annan svamp, eller blandad svamp
- 320 g smör
- 1 Schalottenlök
- 1 bunt persilja
- Finkrossad eller malen kryddpeppar
- Himalayasalt
Gör så här:
Putsa svampen, torka av och skär i fina bitar.
Skala och hacka löken fint.
Tvätta persiljan, slunga den torr och hacka fint.
Rosta nu svampen i stekpannan tills den släpper all vätska, tillsätt 2 msk smör och löken.
Fräs allt tills det börjar ta fin färg.
Krydda med kryddpeppar, salt och persilja.
Smält resterande smör under tiden.
Blanda ner i svampblandingen.
Mixa till önskad konsistens! Smaka av!
Kyl ner smöret! Nu kan du trixa lite, antigen spritsa rosetter och fysa för att ta fram vid behov eller fyll små formar, eller rulla smöret med bakplåtspapper eller ät det direkt med något smarrig tillbehör....
Voilá!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: kantarellsmör
Brysselkål hör hösten till!
I denna ljuvliga lasagnen kommer den särskilt till sin rätt!
Servera som den är eller med kanelstekta köttbullar, mums!
Ingredienser 6 portioner:
2 vitlöksklyftor
500 g ricotta
2 dl vispgrädde
Salt, peppar, riven muskot, färsk eller torkad oregano
500 g brysselkål
1 burk krossad tomat
ca 10 körsbärstomater
ca 10 lasagneplattor
100 g riven parmesan
250g mozzarella
Rostade pinjenötter
Hackad persilja
Fikonbalsamico.
Gör så här:
Skala vitlöken och dela. Mixa ihop med grädde och ricotta.
Smaka av med salt, peppar och muskot.
Tvätta tomatern och skiva.
Blanda ner i de krossade tomaterna och rör ihop med oreganon.
Salta och peppra.
Tvätta och putsa brysselkålen. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Sätt ugnen på 200 grader.
Börjar med ett lager ricottasås i botten på en gratängform.
Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sedan 1/3 del av brysselkålen, tomatsås och droppa över ricottasås.
Kör ytterligare 2 likadana lager.
Avsluta med ricottasåsen.
Skiva mozzarella och fördela ovanpå, samt den rivna parmesanosten.
Grädda i ca 45 minuter.
Strö över rostade pinjenötter och hackad persilja.
Ringla över fikonbalsamico.
Låt det smaka!!!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: brysselkål-lasagne

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden