I vår familj är alla matintresserade.
Redan som små provlagade barnen allt möjligt och älskar fortfarande allt som har med mat att göra.
Här har vi sammanställt några av godbitarna till er!
Varsågoda!!!
 
Tänk er den perfekta kompisen till ostbrickan eller frukostmackan, lite krydda, lite sötma och lite syra.
Här är den! Lika enkelt som gott och ett bra sätt att ta vara på physalisen och äpplen.
Dubbla gärna receptet :)
Det krävs lite tålamod att befria alla frukter från skalet ;)
men är så värt det!
Ingredienser:
300g physalis
2 skalade, urkärnade äpplen
4 dl syltsocker
Saften av 1 pressad citron ( ekologiskt)
3 kanelstänger
Några nejlikor
Gör så här:
Dela physalisen itu och äpplerna i små tärningar.
Lägg allt i en gryta och ha i övriga ingredienser.
Koka upp ordentligt, dra ner på värmen och låt småputtra tills du känner dig nöjd med konsistensen. Rör om då och då!
Ta ut kanelstänger och nejlikor.
Fyll i rena glas och förslut genast. Förvara svalt! Njut!
Läs hela inlägget »
En rätt som jag blev bekant med i Jämtland på 80 talet.
Sen dess är jag fast:) bättre sätt att laga en stek finns inte!
Vanligen tar man älgstek men all vilt kan användas eller varför inte en fransyska.
Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen.
Han glömde dock bort steken. Nästa dag kom Ragnhild hem och förstod direkt vad som hänt och hur länge steken hade legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar.
Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.
Ingredienser:
ca. 1,5 kg fryst kött
Lag:
2 l vatten
2 dl salt 1 dl socker
4 lagerblad
1 msk lättkrossade pepparkorn
2 msk lättkrossade enbär
1 msk fänkålsfrön
Några kvistar färsk rosmarin och timjan
Till rätten passar t.ex.
Gelé, rödvinsås, svampsås, gräddsås, stekt svamp,
rödkål, pressad potatis, kroketter eller potatisgratäng.
Passar även fint på en buffé,
då föredragsvis med potatissallad till.
Gör så här:
Sätt ugnen på 75°C.
Lägg den frysta fransyskan i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65-70°C. Det kan ta 8-12 timmar.
Saltlag: Koka upp vatten, salt och socker i en gryta. Tillsätt enbär, pepparkorn, lagerblad, fänkålsfrön, rosmarin och timjan.
Låt lagen kallna.
Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt i ca 5 timmar.
Ta upp köttet och torka med hushållspapper.
Skär köttet i tunna skivor.
Njut!!!





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: tjälknöl
Mmmm, sommarens underverk!!!
Visst det tar lite tid att torka tomater men sen belönas man hela vintern med dessa läckerheter som går använda oändligt, t.ex. på smörgås, som tapas, i sallader, tomatsmör, varmrätter, dipp och såser.
I detta recept torkar man tomaterna i ugn, det är en del i processen :)
Oljan blir så god efter ett tag att det borde vara den sjätte grundsmaken
och så användbar, ha den över mozzarellasalladen, i dressingar, såser, i bakningen m.m.
Ingredienser:
1 kg valfria mogna tomater, 2 kvistar timjan, 2 kvistar rosmarin, 2 kvistar oregano, 2 msk socker, 8 vitlöksklyftor, 2 små chili, styrka efter smak, havssalt och ca. 3 dl olivolja av god kvalitet, går att köpa via oss om man vill direkt från Italien.
(skicka meddelande för mer info))
Så här gör du:
Tvätta tomater och chili. Dela och kärna ur chilin. Dela tomaterna. Tvätta örterna och torka med hushållspapper. Fördela tomater och chilli på en plåt, strö på socker och örter.
Torka i ugn ca 7-10 tim. Varmluft 70 grader, lämna en liten spalt av luckan öppen. Tomaterna är färdiga när dem är torra med kan fortfarande böjas.
Dela vitlökskyftorna itu. Skölj ur rena glas med kokande vatten.
Varva tomater, chilli, vitlök och salt i glasen, fyll på med olivoljan så den täcker. Förslut väl och förvara svalt och mörkt.
Vintern kan komma men sommarens smaker dröjer kvar ;)
Läs hela inlägget »
Etiketter: soltorkad tomat
Lite grönare, nyttigare och godare ketchup med både gula och röda tomater samt den nyttiga morotsblasten.
Ingredienser:
- 1 kg gula tomater
- 1 kg röda tomater
- några vippor morotsblast
- 2 gula lökar
- 3 msk finriven pepparot
- 1,5 dl strösocker
- 2 dl sherryvinäger
- 2 tsk worceshiresås
- 2 tsk dijonsenap
- salt och peppar
Gör så här:
Skär tomaterna i tärningar, skala och hacka löken.
Dra vippor från morotsblaststjälken.
Koka tomater, lök, vinäger, socker på svag värme tills det återstår 1/2 delen av vätskan.
Tillsätt morotsblastvippor och pepparot.
Koka ytteligare tills en 1/4 del återstår.
Låt svalna. Mixa slätt och smaka av med worceshiresås, senap, salt och peppar.
Vill ni ha lite sting, kan ni låta en finhackad chili koka med.
Håller oöppnat  i kylen ett par månader.
Häll hellre i mindre flaskor än en stor.
Lycka till!
Läs hela inlägget »
Etiketter: grönare ketchup
Brunch, buffé eller tilltugg!
Dessa söta ägg och baconnästen är ett uppskattad inslag!
Superenkla att göra dessutom!
Ingredienser:
1 rulle färsk smördeg
1/2 paket bacon
6 ägg
1 dl riven västerbottenost
1 knippe gräslök
Gör så här:
Rulla ut smördegen och stansa ut en rund degbit med ett glas eller liknande så det passar din muffinsform.
Tryck degen upp på kanten.
Klä med baconbitar på insidan.
Knäck ett ägg i.
Strö över osten.
Grädda i ugnen på 180 grader tills osten får färg.
Vill ni ha äggen rinnande gör ett test med en gaffel.
Strö över hackad gräslök vid serveringen.
De är godast varma :)
Låt det smaka!!!
 
Läs hela inlägget »
Mmm, frasiga, salta, krämiga, allt på en gång är dessa laxfyllda smördegsvåfflor!
Passar perfekt till buffén, vickning eller mingel!
Dessutom är de enkla att göra!

Ingredienser:
- 4 fyrkantiga smördegsplattor ( ca 45 g st)
- 40g riven Mature Chevrette eller annan smakrik ost
- Dill, några kvistar
- 4 msk creme fraiche
- 8 skivor rökt lax
- Salt, peppar, smör
Gör så här:
1. Lägg smördegsplattorna bredvid varandra och låt tina.
Riv osten fint. Tvätta dillen och dra isär vipporna i små strån.
Krydda creme fraichen med lite salt och peppar.
2. Lägg 2 smördegsplattor ovanpå varandra och rulla ut.
( ca 21 X 24 cm) dela i mitten.
Bred först på creme fraiche, lägg sedan laxskivan och sist strö på ost och dill. Spara en kant på ca 0,5 cm.
Lägg nu den andra deghalvan ovanpå och tryck till i kanterna ordentligt.
3. Smörj det varma våffeljärnet med smör.
Grädda våfflorna gyllenbruna! Dela och servera!
Den kan vara lite individuellt vilken värme man ska på våffeljärnet.
Har ni ett runt våffeljärn får ni anpassa smördegen efter den storleken. Lycka till!!!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: laxfyllda våfflor
En underbar läcker och fräsch variant av Key-Lemon Pie!
Färdig på nolltid om man vill ha en festlig efterrätt snabbt.
Ett glas cava till är inte fel! Låt det smaka!
Ingredienser 6 glas:
60 g Digestivekex fullkorn
6 msk mörk rom (kan ersättas med äppeljuce)
2 Lime ekologiskt
2 dl Vispgrädde
250 g Mascarpone
250 Kesella
40 g socker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Krossa keksen med en mortel i en skål. Fördela i 6 glas.
Droppa på 1 msk rom ovanpå i varje glas.
Tvätta limen i hett vatten, torka av och riv av skalet fint.
Dela limen och pressa ut saften.
Vispa 2 dl grädde och dela i 2 skålar.
Rör ner 1 tsk vaniljsocker i den ena och ställ kalt.
Blanda ner mascarpone, kesella, limesaft och rivet i den andra.
Spritsa moussen ovanpå kexmassan i glasen.
Toppa med med vispgädden.
Dekorera med limeskiva, physalis och eller annat valfritt.
Voliá!




 
Läs hela inlägget »

Vad passar bättre nu på våren än en solrospaj!
Alla späda skott som kommer upp kan man ta vara på.
Du kan ta nässlor, spenat, kirskål, grönkål, morotsblast m.m.
Fyllningen kan varieras i oändlighet, även tomat, skinka eller köttfärs passar fint. Gott blir det i vilket fall!

Degen gör du själv eller köp färdig pajdeg.
Exakt hur man går till väga finns det många steg för steg bilder att hitta på internet. Googla efter Torta Girasol t.ex.
Här kommer ett grundrecept. Lycka till!
Ingredienser degen:
500 g vetemjöl special
2 dl vitvin
1 dl olivolja
1 tsk salt
Bakplåtspapper
Fyllningen:
350 g förvällda blad ( valfria, se förslag ovan)
350 g ricottaost
1 ägg + 1 ägg att pensla med sist.
100 g griven parmesanost
Salt och peppar
Panko
80 g Pinjenötter att strö över sist.
Gör så här:
Sätt alla ingredienserna i degblandaren eller blanda för hand i en stor skål.
Blanda tills degen blir kompakt och slät. Låt den vila insvept i plastfolie. Under tiden vi börjar vi med fyllningen.
Krama vattnet ur de förvällda bladen. Skär i små bitar med en kniv, tillsätt ricotta och blanda.
Tillsätt ägget, parmesanosten och lite salt och peppar.
Blanda ordentligt.
Dela degen i två delar. Rulla ut båda med en kavel.
Gör två cirklar av ungefär 30 cm diameter var.
Sätt en av cirklarna på bakplåtspapper och strö lite panko ovanpå.
Klicka ca. 5 msk av fyllningen i mitten och platta till lite.
Resten av fyllningen läggs i en rund ring. Spara ca 5 cm av degkanten och även samma avstånd till fyllningen i mitten.
Strö parmesanost ovanpå allt.
Täck nu det hela med den andra degcirkeln.
Försegla kanterna genom att trycka till med en gaffel.
Sätt en liten skål i mitten av pajen och tryck varsamt.
Gör små hål runt skålen med hjälp av en gaffel.
Skär med hjälp av en kniv ca. 5 cm breda remsor kring skålen.
Vrid nu remsorna uppåt ett varv, alla i samma rikning.
Ta bort skålen i mitten.
Pensla pajen med ett uppvispad ägg.
Grädda i ugnen ca 30 minuter i 180 grader.
Rosta pinjenötter i en torr panna.
Strö över den färdiga pajen och NJUT!!!
Läs hela inlägget »
Etiketter: solrospaj

Det perfekta tillbehöret till grillat, buffén, minglet, studentfesten, utflykten...
Ja ni hör själva, det mesta helt enkelt :)
Ingredienser deg:
500 g mjöl
1,5 dl handvarm mjölk
1,5 dl handvarm vatten
1 pkt jäst (50 g)
1 tsk salt
1/2 tsk socker
1 tsk hackad färsk oregano
2 msk olivolja
Ingredienser fyllning:
3 msk hackade soltorkade tomater
300 g tärnad kokt skinka ( kan uteslutas, ta lite mer av det andra i så fall)
300 g Philadelphiaost med örter
300 g riven ost ( smakrik)
2 st. vårlökar
evt flingsalt
Gör så här:
Blanda mjöl, socker och salt.
Häll vätskan i degblandaren och smula sönder jästen, rör ihop. Tillsätt mjölblandningen under knådning.
Tillsätt olivolja och oregano.
Knåda degen ordentligt tills den släpper från kanten och känns smidig.
Tillsätt evt mer mjöl om det behövs.
Låt degen jäsa övertäckt i ca. 1/2 timme.
Under tiden förbereder du fyllningen.
Tvätta vårlöken och skiva fint.
Blanda Philadelphiaosten med tomaterna och skinkan.
När degen har jäst, knåda den igenom en gång till.
Dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en kaka ca 30x45 cm.
Bred på fyllningen, vårlöken och sist 3/4 del av osten.
Rulla ihop degen och skär i ca 12 bitar.
Gör likadant med resterande deg.
Sätt bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper i form av ett hjärta. Lämna lite plats mellan så att de kan att jäsa ihop.
Låt bullarna jäsa övertäckt med bakduk ca. 20 minuter.
Sätt ugnen på 220 grader.
Strö över resterande ost och evt flingsalt.
Grädda hjärtat mitt i ugnen 15 - 20 minuter.
Ta ut och låt svalna på ett galler!
Dekorera efter tycke!
Bäst smakar de nygräddade! Mums!
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: ört och osthjärta
Oemotståndlig rabarberkaka extra allt,
frisk, krämig, syrlig, söt och knaprig!
Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass!
Ingredienser 1 bakplåt:
575 g mjöl
375 g smör
225 g socker
3 msk vaniljsocker
Salt
Rivet skal från 1 tvättat ekologiskt citron
1 kg rabarber
200 g Philadelphiaost
200 g mandelmassa
6 ägg
1 msk bakpulver
4 msk mjölk
Gör så här:
Knåda ihop 200 g mjöl, 150 tärnad smör, 100 g socker, 1 msk vaniljsocker, 1 nypa salt, samt det avrivna citronskalet till strössel. Ställ åt sidan.
Rensa och tvätta rabarber, skär i skivor.
Blanda Philadephia med 1 msk vaniljsocker.
Tärna mandelmassan. Vispa 225 g smör, 125 g socker, 1 msk vaniljsocker, 1 nypa salt och mandelmassan  med elvispen till en krämig massa.
Tillsätt äggen ett i taget. Vispa vidare.
Blanda  bakpulver med mjölet och tillsätt tillsammans med mjölken försiktigt och lite i taget i massan.
Häll på en smörat bakplåt med kant och bred ut.
Klicka på ostmassan.
Fördela rabarbern ovanpå och strösseln efter det.
Grädda i 150 grader (varmluft) 175 grader (vanlig ugn)
i ca. 45 minuter.
Låt svalna och skär i bitar.









 
Läs hela inlägget »

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden