I vår familj är alla matintresserade.
Redan som små provlagade barnen allt möjligt och älskar fortfarande allt som har med mat att göra.
Här har vi sammanställt några av godbitarna till er!
Varsågoda!!!
 
Äntligen glöggtider !!!
Detta fina pepparkakssmör kan ni t.ex. toppa starka ostar, mögelost och camembert med.
Till det passar fikon, physalis eller päron! Mumsigt!
Ingredienser:
350g pepparkakor
250 mjukt smör
1 ekologiskt apelsin
1 nypa nymalen muskot
1 nypa kardemumma
1/4 tsk salt
Gör så här:
Krossa pepparkakorna fint i matberedare. Blanda med det mjuka smöret. Tvätta apelsinen och riv av skalet fint.
Blanda med smöret och smaka av med övriga kryddor.
Håller i kylskåp ca. 2 veckor.
Ta ut ca. 1/2 timme innan det ska användas.
Spritsa på ostkubor och dekorera.
Låt det smaka.
 

 
Läs hela inlägget »
Etiketter: pepparkakssmör
Baconlindad kycklingfilé med krämig
Philadelphia-fetaost fyllning,
parmesangratinerad grilltomat, medelhavgratäng med vitlök, fänkål och saffran, toppad med parmesanchips.
Ja ni hör själv, det blir mumsigt.
Receptet på medelhavsgratängen finns här på bloggen sen tidigare, (Etikettmoln) men lagades denna gång helt utan palsternacka.
Ingredienser ca 6 portioner:
Ca 1 kg kycklinglårfié
2 pkt. bacon
200g Piladephiaost
150g Feta
Avriven skal av en citron (ekologiskt)
Saft från 1/2 citron
1 tsk smulad torkad salvia
Örtsalt  ( t.ex. Renée Voltaire)
Nymalen peppar
Grilltomat:
6 tomater
Smör
Örtsalt
Riven parmesan
Gör så här:
Smula fetaosten i en bunke, tillsätt Philadephiaosten, rör ihop med en gaffel.
Tvätta citronen och riv av skalet. Pressa saften från ena halvan.
Blanda med osten. Smula ner salviablad.
Smaka av med örtsalt och peppar.
Tvätta kycklinglårfileérna och torka med hushållspapper.
Bred ut på en skärbräda och banka ut dem lite.
Ta ca 1 msk av ostfyllningen i mitten och vik ihop.
Linda runt en baconskiva.
Placera i en ugnsform med skarven neråt.
Sätt ugnen på 175 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn.
Baka i ca 30 minuter. Baconet ska få fin färg.
Skär tomaterna itu och lägg i en ugnsfast skål.
Klicka över smör, strö över örtsalt och parmesan.
Gratinera samtidigt med kycklingen.
Gratängen kan du förslagsvis förbereda och grädda innan, då blir den bäst.
Det blir snyggt om du fyller portionsformar med gratängen och låta vara med i ugnen ca 20 minuter.
Även parmesanchips kan du med fördel göra innan.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Lägg bakplåtspapper på en plåt. 
Riv osten och lägg små högar av den rivna osten på pappret och platta till dem något.
Grädda mitt i ugnen ca 6 minuter tills osten får gyllenbrun färg.
Ta ut plåten och lägg över chipsen med bakplåtspappret på ett galler och låt dem svalna.
Förvara chipsen mellan smörpapper i en lufttät burk.

Servera rätten med en god sallad.
Smaklig spis!!!!









 
Läs hela inlägget »
Vi har en snäll granne som förser oss med gula, lyxiga kantareller,
men ni kan även använda Karl-Johan,Trumpetsvamp, Trattkantareller, m.m.
Det här smöret passar till det mesta och är såå gott!
Tänk bakpotatis, grillad kött, kyckling, fisk eller grönsaker!
Gör en dubbel sats och frys till vintern vetja!
Ingredienser:
- 300g kantareller eller annan svamp, eller blandad svamp
- 320 g smör
- 1 Schalottenlök
- 1 bunt persilja
- Finkrossad eller malen kryddpeppar
- Himalayasalt
Gör så här:
Putsa svampen, torka av och skär i fina bitar.
Skala och hacka löken fint.
Tvätta persiljan, slunga den torr och hacka fint.
Rosta nu svampen i stekpannan tills den släpper all vätska, tillsätt 2 msk smör och löken.
Fräs allt tills det börjar ta fin färg.
Krydda med kryddpeppar, salt och persilja.
Smält resterande smör under tiden.
Blanda ner i svampblandingen.
Mixa till önskad konsistens! Smaka av!
Kyl ner smöret! Nu kan du trixa lite, antigen spritsa rosetter och fysa för att ta fram vid behov eller fyll små formar, eller rulla smöret med bakplåtspapper eller ät det direkt med något smarrig tillbehör....
Voilá!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: kantarellsmör
Brysselkål hör hösten till!
I denna ljuvliga lasagnen kommer den särskilt till sin rätt!
Servera som den är eller med kanelstekta köttbullar, mums!
Ingredienser 6 portioner:
2 vitlöksklyftor
500 g ricotta
2 dl vispgrädde
Salt, peppar, riven muskot, färsk eller torkad oregano
500 g brysselkål
1 burk krossad tomat
ca 10 körsbärstomater
ca 10 lasagneplattor
100 g riven parmesan
250g mozzarella
Rostade pinjenötter
Hackad persilja
Fikonbalsamico.
Gör så här:
Skala vitlöken och dela. Mixa ihop med grädde och ricotta.
Smaka av med salt, peppar och muskot.
Tvätta tomatern och skiva.
Blanda ner i de krossade tomaterna och rör ihop med oreganon.
Salta och peppra.
Tvätta och putsa brysselkålen. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Sätt ugnen på 200 grader.
Börjar med ett lager ricottasås i botten på en gratängform.
Fortsätt med ett lager lasagneplattor, sedan 1/3 del av brysselkålen, tomatsås och droppa över ricottasås.
Kör ytterligare 2 likadana lager.
Avsluta med ricottasåsen.
Skiva mozzarella och fördela ovanpå, samt den rivna parmesanosten.
Grädda i ca 45 minuter.
Strö över rostade pinjenötter och hackad persilja.
Ringla över fikonbalsamico.
Låt det smaka!!!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: brysselkål-lasagne
Har ni ett valnötsträd i trädgården eller som vi turen att ha en granne som har?
Om inte går det lika bra med köpta! Gott blir det i vilket fall!
Ingredienser: 4 port.
ca 100 g valnötter
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
100 g parmesan
1 dl olivolja extra virgin
2-3 msk valnötsolja
Gör så här:
1. Rosta valnötterna i en torr stekpanna. Låt svalna och hacka sedan grovt.
2. Skala vitlöksklyftorna. Tvätta basilikan och skaka av vattnet.
3. Kör allt i en mixer och tillsätt oljan.
4. Riv parmesanen och rör ner i massan. Smaka av med salt och peppar. Är den för hårt, tillsätt lite mer olja.
Håller i kylskåp upp till 2 veckor.
Passar till kött, kyckling, pasta eller blanda med ca. 100 g ricotta och ha den på smörgås! Mmmm!
Läs hela inlägget »
Etiketter: valnötspesto
Avokadokrämen blir en fräsch kompis till räkorna!
Ta hälften om det ska vara till förrätt.
Ingredienser till
4 smörgåsar:

- 4 skivor valfritt bröd
- smör
- 4 hårdkokta ägg
- 2 kg oskalade räkor, storlek L
- 2 mogna avokado
- 4 msk smetana
- 2 msk philadelphiaost
- 1 citron ( ekologiskt)
- chiliflakes
- salt, vitpeppar
- 1 vitlöksklyfta
- Garnityr som citron, salladsblad, gurka ,tomat, paprika, melon, dill.
Gör så här:
Tvätta citronen och riv av skalet fint, pressa ut saften.
Skeda smetana och Philadephiaosten i en mixer.
Skala och pressa vitlöksklyftan i. Skala avokadon, kärna ur och tillsätt köttet i mixern, samt citronskal, saft, och en nypa chiliflakes. Mixa slät. Smaka av med salt och vitpeppar.
Ställ i kylen.
Skala räkorna och äggen. Bred smör på brödet.
Tvätta salladsblad och förbered övrig garnityr.
Spritsa avocadokrämen runt brödet, fördela räkor i mitten och garnera skapelsen.
Smaklig spis!!!
Läs hela inlägget »
Etiketter: räkbomb

Höstens godsaker förenade med krämig Saint Agur blir
en ljuvlig kombination.
Ingredienser för en stor paj:
ca 400g smördeg, plattor eller rulle
155g Saint Agur Créme
1 liten zucchini
Tomater av olika storlekar och färger
( man tager vad man haver)
2 ägg
Några kvistar tymjan
Rostade pinjenötter
Salt och peppar
Gör så här:
Tvätta tomater och zucchini. Skär i ca 1 cm tjocka skivor.
Lägg skivorna ovanpå hushållspapper på en plåt.
Strö över riklig med salt. Låt stå 1/2 timme.
Vänd på grönsaksskivorna.
Strö över salt igen och låt stå 1/2 timme till.
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa upp äggen. Lägg ut smördegen i pajformen och tryck upp lite på kanten med. Pricka med en gaffel.
Fördela äggen ovanpå och kör några varv med pepparkvarnen.
Grädda ca. 15 minuter.
Torka av grönsakerna med hushållspapper.
Ta ut pajen från ugnen och fördela grönsakerna på, lite omlott.
Strö över tymjanblad och grädda i ytterligare 25 minuter.
Rosta pinjenötter i en torr stekpanna.
Ta ut pajen och klicka Saint Agur Créme över.
Grädda 5 minuter tills osten har smält.
Till passar en fräsch sallat och ett glas kylt rosévin.
Låt det smaka!




 

 
Läs hela inlägget »
På hösten längtar man efter husmanskost och långkok.
Här kommer en riktig klassiker!
Det tar lite tid, men det är det väl värt!

Ingredienser 4 port:
800 g kalvbringa
2 gula lökar
4 morötter
Lagerblad
1 l kalvbuljong
2,5 dl grädde
1 msk socker
Salt och malen vitpeppar
1 msk vitvinsvinäger
Maizena
Pepparrot ( färsk)
Gör så här:
Spola av köttet med kallt vatten och torka av med hushållspapper.
Lägg i en kastrull. Fyll upp kastrullen med kallt vatten.
Koka upp och skumma av ytan. Häll av vattnet. 
Lägg köttet åt sidan.
Gör rent kastrullen. Lägg tillbaka köttet och fyll på med kalvbuljong så det täcker. Skala löken, dela i mitten och lägg i grytan tillsammans med 2-3 lagerblad.
Låt småkoka under lock i ca. 2 timmar.
Skala morötterna, dela i stora bitar och låt koka med i grytan ytterigare ca. 1 timme.
Ta upp köttet när det känns mört, samt morötterna.
Håll varmt.
Sila buljongen, det ska vara ca 5 dl.
Fyll på med grädde och låt koka i ca 15 minuter.
Smaka av med salt, peppar, vinäger och socker.
Red evt. såsen med lite maizena.
Skala och finriv pepparot i, så mycket som du gillar.
Skiva köttet och servera med såsen och morötterna.
Till det passar kokt potatis och ägghalva.
Smaklig måltid!





 
Läs hela inlägget »
SURKÅL, högt älskad i vår familj!
Vad sägs om en ljuvlig grätang med rimmad fläsklägg,
surkål à la mamma och potatistäcke med senap och créme fraiche!
Ingredienser:
ca 1,2 kg benfri, rimmad fläsk
Koklag:  5 lagerblad,  1 msk pepparkorn, 5 enbär, 1 gul lök
(skala och fyrdela), 2 morrötter, tvätta och dela.
Gör så här:
Lägg fläskläggen i en stor kastrull (låt ev nät sitta kvar) och fyll på med vatten så det täcker, ca 2 liter (för 4 port).
Koka upp och skumma väl. Tillsätt lök, morot, peppar, enbär och lagerblad. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 2 timmar.
Under tiden förberedar du surkål och potatistäcke.
Gör så här:
ca. 400 g surkål
smör
1 gul lök
1 dl vitvin
1 nypa socker, salt, spiskummin, vitpeppar.
Skala och finhacka löken. Stek sakta i en klick smör tills det blir glansiga. Häll i vinet, surkålen och kryddor.
Låt småkoka ca 1/2 timme under lock.
Rör om då och då!

1,5 kg potatis (King Edvard)
2 dl créme fraiche
2 äggulor
1 msk smör
2 msk stark senap
salt, peppar, muskot
Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills det är mjuka. Häll av vattnet.
Vispa sönder med elvispen eller använd en potatisstöd.
Vispa ner créme fraiche, senap, smör och äggulor.
Krydda med salt, peppar och malen muskotnöt.
Blanda ordentligt.
Ta upp köttet och skär i skivor, lägg dessa i en gratängform.
Fördela surkålen på köttet.
Spritsa potatismoset ovanpå.
Gratinera i ugnen i 180 grader tills det tar färg.
Garnera gärna med smörstekta lökringar och persilja!
Guten Appetit!!
Tips:
Reducera buljongen genom att låta den koka ner till hälften.
Sila av och spara. Det blir ett utmärkt spad till ärt eller linsoppa.







 
Läs hela inlägget »
Etiketter: surkålsgratäng
Plommon, mandel och kanel!
Låter det som en lyckat kombination?
Prova får ni se :)
Ingredienser ca. 20 muffins:
200 g smör
4 ägg
1,5 dl socker
ca. 4 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g malda mandlar
ca. 10 stora plommon
Kanelcrumble:
75 g mjöl
3 msk kanel
50 g rumsvarmt smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret till degen.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner smöret.
Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vispa ner blandingen i äggsmeten.
Rör ner mandlarna.
Skala plommonen, kärna ur och skär i mindre bitar.
Fördela smeten i muffinsformarna och tryck ner plommonbitar ovanpå.
Knåda ihop ingredienserna till crumblen tills den är smulig.
Strö ovanpå plommonen.
Grädda i ugnen i ca 20 minuter.












 
Läs hela inlägget »
Etiketter: plommonmuffins

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden