I vår familj är alla matintresserade.
Redan som små provlagade barnen allt möjligt och älskar fortfarande allt som har med mat att göra.
Här har vi sammanställt några av godbitarna till er!
Varsågoda!!!
 

Vår familj älskar våfflor, men gör dem för sällan tycker barnen. Detta recept med pinje och hasselnötter är särskilt omtyckt.
Prova får ni se!
Ingredienser 6 port.:
- 50 g hasselnötter
- 30 g pinjenötter
- 1,25 dl mjölk
- 200 g smör
- 75 g socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
- 3 stora ägg eller 4 små (helst ekologiska)
- 150 g mjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2 msk rom (kan uteslutas, ta evt. mer mjölk)
- Smör till gräddningen
Gör så här:
1. Mal nötterna fina.
2. Värm upp mjölken till kokpunkten och häll över nötblandningen, låt stå i 10 minuter.
3. Vispa socker, vaniljsocker, salt och smör pösig.
4. Blanda ner äggen en och en.
5. Sikta mjölet ner i äggblandningen, häll i nötter samt rom och rör snabbt ihop allt.
6. Grädda våfflorna och servera med glass, vispgrädde, bär, sylt eller vad ni tycker om! Njut!
Läs hela inlägget »
Mmm, middagstips de luxe!
Gratäng med bladspenat, grillad fläskfilé och gnocchi, körsbärstomater, som krönas av gorgonzolasås!
Ingredienser 4 personer
500 g fryst bladspenat
ca. 500 g putsat fläskfilé
5 dl mjölk
200 g riven parmesan
200 g gorgonzola
500 g kyld gnocchi
Några körsbärtomater
Salt, peppar, muskot
Avrivet skal på 1 ekologist citron
Lite vetemjöl
Olja
Gör så här:
Tina spenaten, tryck ut vätskan i en sil.
Tvätta filén och torka av med hushållspapper.
Skär i ca 2 cm tjocka skivor, banka ut dem lite och mjöla.
Värm mjölken i en kastrull och rör ner parmesan samt smula ner goronzolosten. Rör och tills osten har löst up sig.
Hetta upp 1 msk olja i en stekpanna och bryn gnocchin tills de tar färg.
Ta ut och ställ åt sidan. Tillsätt 1 msk till olja i pannan och stek fläskfiléskovorna, salta och peppra.
Blanda spenaten i en bunke med salt, peppar, muskot och citronskal.
Fördela i en gratängform.
Lägg fläskfilén och tomater ovanpå, samt gnocchin.
Fördela sist på ostsåsen.
Grädda i ugnen ca. 20 minuter tills gratängen tar färg.
Varmluft 180 grader, vanlig ugn 200 grader.
Strö evt. över hackad persilja eller någon annan färsk ört.
Smaklig spis!


 
Läs hela inlägget »
Fredagsmys, brunch, förrätt, mingel...
det passar alltid med Blinier!
Extra mumsiga blir dem med löjrom, creme fraiche och finhakand rödlök. Hemgjort örtolja sätter pricken över iet!
Ingredienser 4 port.
3 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
2 st ägg
1 nypa salt
50 gram smör
Blinier, gör så här:
- Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt de två mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt i mjölblandningen.
- Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
Under tiden smeten jäser gör du örtoljan.
- Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och äggvitor i den jästa smeten.
- Grädda i blinierpanna på medelvärme.
Vänd och grädda också andra sidan.

Örtolja:
3 msk plockad färsk timjan
4 blad salvia
15 blad basilika
1 dl hackad persilja
3 msk citronsaft
2 msk finrivet skal av en ekologisk citron
1 krm salt
1 nypa vitpeppar
2 dl fin rapsolja
Gör så här:
- Tvätta örtena och slunga bort vattnet.
- Plocka av bladen och rensa bort kvistar.
- Riv skal av citronen och pressa ut saften.
- Lägg alla ingredienserna till örtoljan i en mixer eller använd stavmixer. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.

Servera dem gräddade blinier med löjrom, en klick crème fraiche, hackad rödlök, dillvippa och örtolja.
NJUT!!!


 
Läs hela inlägget »
Etiketter: blinier
Vilken tokig idé! Kycklingen grillas på en öppnad ölburk :)
Men gott blir det!!!
Ingredienser 1 Kyckling:
1 burk med öl 0,5l
2 msk soja
1 msk honung
1 msk öl
1 msk citronsaft
1 msk paparikapulver
1 tsk salt
några varv med pepparkvarnen
1 nypa kardemumma
Gör så här:
Tvätta kycklingen, även inuti och torka av.
Tvätta ölburken noga och öppna, häll ut 1 msk i en skål.
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Knid in kycklingen med den.
Sätt ugnen på 160 grader.
Placera ölburken i en ugnsform och sätt kycklingen med öppningen ovanpå.
Ha evt, grönsaker runtom, rosmarin passar också bra till.
Grilla i ca 1 timme. Stick lite i kycklingen efter 1/2 timme så pyser ölen ut.
Servera med en sallad och valfri tillbehör.
Tips:
Det går lika bra att grilla kycklingen på en grill med lock.
Smaklig spis!!!
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: berusad kyckling
Gillar ni också sötpotatis?
I detta recept blandas kryddiga och fruktiga smaker, som toppas med en sagolik mandelsås! Varsågoda!
Ingredienser 4 portioner
1 pkt. konserverade kikärtor
1 tsk malen kummin
1 tsk kanel
1 tsk malen koriander
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk salt
3 msk pressad limesaft
1/2 dl mandelmjölk
peppar
socker
3 msk hackad dill
250 g körsbärtomater
3 msk olivolja
2 st. sötpotatis
1-2 vitlöksklyftor
50 g tahini
Bakplåtspapper
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader ( varmluft 160)
Häll av kikärter och lägg i en sil och skölj med vatten.
Låt rinna av.
Blanda alla kryddor, salt och olja med kikärtorna.
Tvätta sötpotatisen och dela på mitten.
Placera med snittytan upp på en plåt med bakplåtspapper.
Fördela kikärtsmixen runtom. Pensla potatisen med kryddolja som blir kvar i skålen.
Sätt i ugnen i ca. 50-60 minuter.
Under tiden gör du såsen.
Skala vitlöken och hacka fint. Rör samman tahini, vitlök, limesaft och mandelmjölk.
Smaka av med salt, socker och peppar.
Blanda ner 2/3 delar av dillen.
Tvätta tomaterna och dela i fyra delar.
Ta ut plåten och lägg upp sötpotatis, kikärtor, tomater på ett fat.
Toppa med lite sås och dill.
Servera resten av såsen vid sidan om.





 
Läs hela inlägget »
Etiketter: sötpotatisdröm
Brukar ni också få över kokt potatis?
Här kommer det perfekta recepetet för att göra något riktig gott av dem! Varsågoda!
Ingredienser 4 port.
2 morötter
1 kg kokt potatis
100 g kalkonbacon eller skinka
( kan uteslutas)
2 msk hackad persilja
3 äggulor
1-2 tsk potatismjöl
salt, peppar, riven muskot
ca 3 msk olja
Gör så här:
Tvätta morötter och riv dem fina i matberedaren. Riv även potatisen. Blanda ner äggulor, potatismjölet och kryddorna.
Tärna baconet och stek det knaprig. Blanda i potatismassan.
Pudra lite potatismjöl på et ark bakplåtspapper och rulla ihop degen till en rulle ( ca. 6 cm diam.)
Låt stå kallt en liten stund.
Skär ca 1,5 cm tjocka skivor och stek dem gyllenbruna i olja.
Servera med krämig tzatziki. (receptet finns här på bloggen)
Tips: Hacka lite ruccola fint och blanda i tzatzikin.
Den lätt peppriga smaken gifter sig perfekt med friskheten från yoghurten.
 
Läs hela inlägget »
Etiketter: potatispuckar
Värmande, mättande, goda, älskade gulaschsoppan!
Det har blivit några 100 genom åren, alla olika haha,
men nu har jag skärpt mig och skrivit upp hur jag gör.
(ungefär ;))
Den blir bäst om du börjar dagen innan!
Ingredienser: 10 port.
ca.1,6 kg fransyska
200 g tomatpuré
300 g röd paprika
10 vitlöksklyftor
600 g gul lök
1 äpple
1 kg potatis
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
2 msk kinesisk soja
1/2 l  grönsaksröra ( något jag alltid har i frysen) alt. tomatsås
1/2 l rödvin
1,5 l vatten
Rapsolja
5 oxbuljongtärningar/ alt. oxfond på flaska
Finriven skal av 1 tvättat ekologisk citron
Till servering: Blanda 3 dl creme fraiche, 3 dl turkisk joghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, lite salt, evt. hackad persilja.
Gör så här:
1. Skala löken och äpplet, tärna. Skala vitlöken, pressa.
Skala poatisen, tärna och lägg i vatten.
Tvätta, kärna ur paprikan och tärna, sätt i kylen i en burk.
Skär bort senor från köttet och tärna, ställ åt sidan.
2. Ta en stor gryta, minst 8 liters och fräs löken, äpple och vitlök på svag värma i lite olja tills löken blir glansig. Ha i tomatpurén, rör om och fräs med en liten stund.
Ställ åt sidan.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgånger i hög värme tills det fått stekyta.
Häll över köttet i den stora grytan och krydda med paprikapulver, spiskummin, chiliflakes och kryddpeppar.
4. Dags nu att ha i vatten, rödvin och grönsaks/tomatsåsen, samt buljongtärningar.
Rör om och låt koka upp, skumma av och låt puttra i ca. 1 timme på medelvärme.
Rör om så inget bränns vid.
5. När köttet börjar bli mört, ( känn efter) häller du av potatisen och tillsätter dem i grytan.
Koka vidare på lagom värme i ca. 15 minuter.
6. Nu ska grytan vila till morgondagen. Kyl ner så snabbt du kan, på vintern är det enkelt ( ute) på sommaren sätt grytan i iskallt vatten. Håll kallt tills det är dags dagen efter.
7. Nu tar vi fram grytan som har vilat till sig av alla goda smaker.
Koka upp försiktig under omrörning.
Ta i paprika tärningarna och citronskal och låt puttra minst 20 minuter till.
Smaka av med soja, evt. lite salt och peppar!
Soppan ska vara mustig och ha lagom tjock konstistens.
Är den för tunn kan du evt. reda den lite med maizena.
Servera med ett gott bröd och en klick av vitlöksåsen!
Lycka till och smaklig måltid!



 
Läs hela inlägget »
Etiketter: gulaschsoppa

Så enkelt att göra och så gott denna nöt-chokladfudge är!
Att den dessutom är lite nyttig gör inte saken sämre!
Ingredienser
Botten:

2 dl valnötter
2 dl cashewnötter
(nötterna kan bytas ut mot andra nötter, som jordnötter eller paranötter t.ex.)
2 msk kakao
vatten
Fyllning:
4 msk kokosolja
2 msk kakao
2 dl jordnötssmör
2 bananer
Gör så här:
Kör nötterna i mixern ihop med kakao. Ha i lite vatten,
testa tills smeten hänger ihop.
Tryck ut botten på en bakplåtsklädd kakform.
Mixa sedan bananer, kokosolja, jordnötssmör och kakao ihop.
Klicka ut smeten ovanpå botten och frys.
Ta ut formen ca. 1 timme innan servering!
Servera med bär och evt. vispgrädde. Mums!
Läs hela inlägget »
Etiketter: nöt-chokladfudge

Två favoriter som är perfekta till mingel, fördrinken, men också på buffén!
Dessutom superenkla att göra!
-Parma-pestostänger
-Mandel-baconfrukter

Ingredienser Parma-pestostänger:
2 rullar a 550g kyld pizzadeg
80 g pesto (recept finns i bloggen) eller färdig
ca 30 skivor parmaskinka
bakplåtspapper
Gör så här:
Rulla ut pizzadegen. Fördela 40 g pesto på ena halvan.
Vik över den andra deghalvan. Gör likadan med den andra pizzadegen. Skär i ca.2,5 cm breda stänger.
Vik ihop en skinkskiva i mitten och lägg den ovanpå degstängerna.
Snurra ihop dem och dra ut till ca. 26 cm. Tryck ihop ändarna.
Sätt på ugnen på 200 grader varmluft/ 225 grader vanlig ugn.
Placera på plåten och grädda i ca. 10 minuter.
Ingredienser Mandel-baconfrukter:
200 g torkade plommon, aprikoser och dadlar (utan kärna)
100 g mandlar utan skal
400 g bacon
bakplåtspapper
Gör så här:
Skär en skåra längs med frukterna och fyll varje med en mandel.
Dela på baconskivorna.
Vira runt varje frukt en halv baconskiva.
Fördela frukterna på bakplåtsklädda plåt och sätt på grillen på ugnen.
Grilla 5-7 minuter, vänd efter 3 minuter, färdigt!
Mmmm!!!




 
Läs hela inlägget »
Etiketter: mingelgott

Oslagbar kombination mellan fruktigt äpple och ljuvlig gorgonzola.
Enkelt att göra och passar både till glögg, på buffé eller som mingelmat.
Ingredienser:
1 rulle färsk pizzadeg XL
150 g Philadelphiaost
2 rödlökar
2 msk olivolja
Svartpeppar
250 g mozzarella
250 g gorgonzola
3 äpplen, Pink Lady passar fint
ca.2 dl färska, tvättade, små grönkålsblad
Färsk tymjan
Gör så här:
Rulla ut pizzadegen på en bakplåt, låt pappret ligger under.
Skala rödlöken, dela itu och skiva tunnt. Stek på svag värme i olivolja. Kör över några varv med svartpepparkvarnen.
Bre Philadelphiaosten på degen. Fördela rödlöken ovanpå.
Dela mozzarellan i tärningar och fördela den med. Skala äpplerna ( smaksak, annars tvätta dem noga) dela i 4 delar, kärna ur och skär i tunna klyftor. Fördela på degen.
Sist fördela gorgonzola i små klickar.
Grädda i mitten i ugnen, 225 grader varmluft, 250 grader vanlig ugn. Efter 10 min. fördela grönkålsbladen ovanpå och grädda ytterligare ca 10 min. Kolla att inte grönkålsbladen bränns.
Under tiden dra av små blad på tymjan. När pizzan är färdig, ta ut den och strö bladen över. Mmmm, låt det smaka!
Läs hela inlägget »

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden