Surkålsgratäng

SURKÅL, högt älskad i vår familj!
Vad sägs om en ljuvlig grätang med rimmad fläsklägg,
surkål à la mamma och potatistäcke med senap och créme fraiche!
Ingredienser:
ca 1,2 kg benfri, rimmad fläsk
Koklag:  5 lagerblad,  1 msk pepparkorn, 5 enbär, 1 gul lök
(skala och fyrdela), 2 morrötter, tvätta och dela.
Gör så här:
Lägg fläskläggen i en stor kastrull (låt ev nät sitta kvar) och fyll på med vatten så det täcker, ca 2 liter (för 4 port).
Koka upp och skumma väl. Tillsätt lök, morot, peppar, enbär och lagerblad. Låt koka under lock på svag värme tills köttet är mört, ca 2 timmar.
Under tiden förberedar du surkål och potatistäcke.
Gör så här:
ca. 400 g surkål
smör
1 gul lök
1 dl vitvin
1 nypa socker, salt, spiskummin, vitpeppar.
Skala och finhacka löken. Stek sakta i en klick smör tills det blir glansiga. Häll i vinet, surkålen och kryddor.
Låt småkoka ca 1/2 timme under lock.
Rör om då och då!

1,5 kg potatis (King Edvard)
2 dl créme fraiche
2 äggulor
1 msk smör
2 msk stark senap
salt, peppar, muskot
Skala potatisen och dela i mindre bitar. Koka i saltat vatten tills det är mjuka. Häll av vattnet.
Vispa sönder med elvispen eller använd en potatisstöd.
Vispa ner créme fraiche, senap, smör och äggulor.
Krydda med salt, peppar och malen muskotnöt.
Blanda ordentligt.
Ta upp köttet och skär i skivor, lägg dessa i en gratängform.
Fördela surkålen på köttet.
Spritsa potatismoset ovanpå.
Gratinera i ugnen i 180 grader tills det tar färg.
Garnera gärna med smörstekta lökringar och persilja!
Guten Appetit!!
Tips:
Reducera buljongen genom att låta den koka ner till hälften.
Sila av och spara. Det blir ett utmärkt spad till ärt eller linsoppa.







 
Etiketter: surkålsgratäng

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden