Tjälknöl på husets vis

En rätt som jag blev bekant med i Jämtland på 80 talet.
Sen dess är jag fast:) bättre sätt att laga en stek finns inte!
Vanligen tar man älgstek men all vilt kan användas eller varför inte en fransyska.
Maträtten skapades av Ragnhild Nilsson (1926–2006) i Torpshammar i början av 1980-talet. Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen.
Han glömde dock bort steken. Nästa dag kom Ragnhild hem och förstod direkt vad som hänt och hur länge steken hade legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, som var helt smaklös, genom att lägga den i en saltlag några timmar.
Därefter åt paret av steken, och fann den mör och god.
Ingredienser:
ca. 1,5 kg fryst kött
Lag:
2 l vatten
2 dl salt 1 dl socker
4 lagerblad
1 msk lättkrossade pepparkorn
2 msk lättkrossade enbär
1 msk fänkålsfrön
Några kvistar färsk rosmarin och timjan
Till rätten passar t.ex.
Gelé, rödvinsås, svampsås, gräddsås, stekt svamp,
rödkål, pressad potatis, kroketter eller potatisgratäng.
Passar även fint på en buffé,
då föredragsvis med potatissallad till.
Gör så här:
Sätt ugnen på 75°C.
Lägg den frysta fransyskan i en ugnssäker form. Ställ in i nedre delen av ugnen. Stek köttet tills innertemperaturen är 65-70°C. Det kan ta 8-12 timmar.
Saltlag: Koka upp vatten, salt och socker i en gryta. Tillsätt enbär, pepparkorn, lagerblad, fänkålsfrön, rosmarin och timjan.
Låt lagen kallna.
Lägg ner den varma steken i saltlagen och låt stå kallt i ca 5 timmar.
Ta upp köttet och torka med hushållspapper.
Skär köttet i tunna skivor.
Njut!!!





 
Etiketter: tjälknöl

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden