Soltorkade tomater på mitt vis

Visst det tar lite tid att torka tomater men sen belönas man hela vintern med dessa läckerheter som går använda oändligt, t.ex. på smörgås, som tapas, i sallader, tomatsmör, varmrätter, dipp och såser.
I detta recept torkar man tomaterna i ugn, det är en del i processen :)
Oljan blir så god efter ett tag att det borde vara den sjätte grundsmaken
och så användbar, ha den över mozzarellasalladen, i dressingar, såser, i bakningen m.m.
Ingredienser:
1 kg valfria mogna tomater, 2 kvistar timjan, 2 kvistar rosmarin, 2 kvistar oregano, 2 msk socker, 8 vitlöksklyftor, 2 små chili, styrka efter smak, havssalt och ca. 3 dl olivolja av god kvalitet, går att köpa via oss om man vill direkt från Italien.
(skicka meddelande för mer info))
Så här gör du:
Tvätta tomater och chili. Dela och kärna ur chilin. Dela tomaterna. Tvätta örterna och torka med hushållspapper. Fördela tomater och chilli på en plåt, strö på socker och örter.
Torka i ugn ca 7-10 tim. Varmluft 70 grader, lämna en liten spalt av luckan öppen. Tomaterna är färdiga när dem är torra med kan fortfarande böjas.
Dela vitlökskyftorna itu. Skölj ur rena glas med kokande vatten.
Varva tomater, chilli, vitlök och salt i glasen, fyll på med olivoljan så den täcker. Förslut väl och förvara svalt och mörkt.
Vintern kan komma men sommarens smaker dröjer kvar ;)
Kommentera gärna:

Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli: ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
papaya-getostsallad tzatziki räkbomb lägga in surkål ostfondue physalis-äppelmarmelad grönare ketchup surkål physalischutney rabarber-marsipan-cheesecake pepparrotsägg fläskfilégratäng med gorgonzola sötpotatispizza afrikansk kyckling nöt-chokladfudge tomatchutney morots-pancakes brysselkål-lasagne kantarell-parmesanpaj kalkon plommonmuffins tjälknöl jordgubb-rabarberdröm chilipulver solrospaj nässelsoppa parmesankex pistasch-getostbollar kycklingleverragout potatispuckar zucchini-potatisvåfflor skakpizza ostfylld kycklingfilé grilltomat saint agur risotto päron-ingefära confit raclette kalvbringa pepparrotsås pina colada-kyckling-sallad granatäpple svartrotsoppa laxfyllda våfflor kycklingsnitzel apelsinhollandaise pizzasnurror polenta fries apelsin-whiskeyaioli berusad kyckling medelhavsgratäng oxkinder madeirasås köningsberger klopse äpple-grönkål-gorgonzolapizza 1001-natt-dippers zucchini-kålrabbisoppa gulaschsoppa rädisbiffar lussebullar citron-salviasmör rabarber-crumble ört och osthjärta tysk-indisk linssoppa pizzakrans med vildörter soltorkad tomat svartrot-potatisstomp svartrotspasta rödbetsfocaccia valnötspesto zucchini-spenatlasagne lyxig grönsaksröra mingelgott skinkrullader i chilligrädde zuccinisoppa blinier carbonara på mitt vis kikärtsbiffar med nötter pesto kantarellost-köttfärssoppa ägg och baconnäste jordnötsmuffins sötpotatis och surkålsflirt chardonnay-philadelphiasås skördepaj saint agur klassisk räkcocktail pastasallad morotsblastpesto pepparkakssmör minisandwich bœuf bourguignon sötpotatisdröm getost-päronpizza fetagoesnuts inlagd zucchini vårens tagliatelle key-lemon-pie-mousse höstdeko honungsbakad laxfilé biff rydberg surkålsgratäng svartkålschips theas korv med bröd kantarellsmör