Solrospaj


Vad passar bättre nu på våren än en solrospaj!
Alla späda skott som kommer upp kan man ta vara på.
Du kan ta nässlor, spenat, kirskål, grönkål, morotsblast m.m.
Fyllningen kan varieras i oändlighet, även tomat, skinka eller köttfärs passar fint. Gott blir det i vilket fall!

Degen gör du själv eller köp färdig pajdeg.
Exakt hur man går till väga finns det många steg för steg bilder att hitta på internet. Googla efter Torta Girasol t.ex.
Här kommer ett grundrecept. Lycka till!
Ingredienser degen:
500 g vetemjöl special
2 dl vitvin
1 dl olivolja
1 tsk salt
Bakplåtspapper
Fyllningen:
350 g förvällda blad ( valfria, se förslag ovan)
350 g ricottaost
1 ägg + 1 ägg att pensla med sist.
100 g griven parmesanost
Salt och peppar
Panko
80 g Pinjenötter att strö över sist.
Gör så här:
Sätt alla ingredienserna i degblandaren eller blanda för hand i en stor skål.
Blanda tills degen blir kompakt och slät. Låt den vila insvept i plastfolie. Under tiden vi börjar vi med fyllningen.
Krama vattnet ur de förvällda bladen. Skär i små bitar med en kniv, tillsätt ricotta och blanda.
Tillsätt ägget, parmesanosten och lite salt och peppar.
Blanda ordentligt.
Dela degen i två delar. Rulla ut båda med en kavel.
Gör två cirklar av ungefär 30 cm diameter var.
Sätt en av cirklarna på bakplåtspapper och strö lite panko ovanpå.
Klicka ca. 5 msk av fyllningen i mitten och platta till lite.
Resten av fyllningen läggs i en rund ring. Spara ca 5 cm av degkanten och även samma avstånd till fyllningen i mitten.
Strö parmesanost ovanpå allt.
Täck nu det hela med den andra degcirkeln.
Försegla kanterna genom att trycka till med en gaffel.
Sätt en liten skål i mitten av pajen och tryck varsamt.
Gör små hål runt skålen med hjälp av en gaffel.
Skär med hjälp av en kniv ca. 5 cm breda remsor kring skålen.
Vrid nu remsorna uppåt ett varv, alla i samma rikning.
Ta bort skålen i mitten.
Pensla pajen med ett uppvispad ägg.
Grädda i ugnen ca 30 minuter i 180 grader.
Rosta pinjenötter i en torr panna.
Strö över den färdiga pajen och NJUT!!!
Etiketter: solrospaj

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden