Jägarsås

Har ni varit i Tyskland nån gång och kanske beställt Jägarschnitzel?
Den såsen är det lite som med Paella, det finns mängder med olika recept, familjehemligheter...
Min man älskar TYSK mat! (undrar ibland om det är därför han gifte sig med mig) Han hade turen att jag inte bara är från Tyskland utan utbildade mig även till kock och kallskänka där.
Tillbaka till jägarsåsen, den tar lite tid, men är inte jobbigt att göra och sååå god.
Passar fint till schnitzel, pannbiff eller som här oxfilé med potatispuck och Saint Agur gratinerade kronärtskockor.
Ingredienser:
250 g kastanjechampinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
5 dl portvin
3 kvistar tymjan
3 kvistar bladpersilja
Salt, peppar, rökt paparikapulver, spiskummin
5 dl oxbuljong
5 dl grönsaksbuljong
1 msk vetemjöl
Rapsolja
Gör så här:
Tvätta champinjonerna och dela i ganska stora bitar.
Skala lök och vitlök, samt hacka dem fint.
Tvätta örterna, dra av bladen från tymjan, hacka den och persiljan fint.
Hetta upp en svätt olja i stekpannan och stek svampen hastigt i några minuter tills den får färg. Lägg i en skål och ställ åt sidan.
Tillsätt lite mer olja i pannan och stek löken glansigt.
Rör ner tomatpurén och en nypa, salt, socker, peppar, paprikapulver och spiskummin.
Rör även ner örterna.
Låt steka under omrörning, men inte så att det bränns.
Häll i 2 dl av vinet. Stek tills vätskan nästan har reducerad bort.
Rör om hela tiden.
Tillsätt resten av vinet och buljongen.
Rör om och låt småkoka ca. 1/2 timme tills såsen har reducerad till hälften.
Blanda ner mjölet ordenligt med dem kalla champinjonerna och  rör ner i såsen. Låt den småkoka 1/2 timme till.
Smaka evt. av med salt och peppar.
Guten Appetit!!!




 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Efwa » Solrospaj:  ”Pajen ser fantastiskt god ut! ”

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden