Medelhavsgratäng med oxkinder i madeirasås

Fänkål, saffran, vitlök, palsternacka och potatis, vilken kombo. Gratängen passar till det mesta, grillad fisk, kyckling eller som här oxkind från Gröna Gårdar. Toppas med en mustig madeirasås och smörfrästa kantareller. Mmmm så gott!

Ingredienser:
- ca 600 g oxkinder (alt. fransyska eller högrev)
-  50 cl mustigt rödvin
-  50 cl Madeiravin
-  Mire Poix bestående av 1 morot, 1 bit rotselleri, 1 gul lök och 
   3 vitlöksklyftor, samt ovanbiten på fänkålen.
- 1 kvist timjan, rosmarin och lipsticka om du har
- 10 vitpepparkorn
- 2 stjärnanis
- 2 lagerblad
- 2 msk sherryvinäger
- 6 dl kalvbuljong
- Muscovadosocker
- Arrowrot
- Smör
Gör så här:
Putsa oxkinder, ta med allt i buljongen, även det som du har putsat bort. Fräs allt i smör tills köttet har fått färg runtom.
Fyll på med rödvin, kalvbuljong, grönsaker, örter samt stjärnanis, lagerblad och vitpepparkorn. Tillsätt evt. vatten då köttet ska vara täckt.
Sjud och skumma i ca 3-4 timmar. Köttet ska vara riktigt mört.
Ta upp det och lägg åt sidan.
Sila spadet i en ny gryta, tillsätt Madeiravinet och sherryvinäger.
Sjud och låt reducera till ca hälften.
Smaka av med salt, peppar och muscovadosocker.
Red av med arrowrot.
Dela på oxkinderna, värm försiktig i såsen.

Medelhavsgratäng
- 1 st fänkål
- 2 gula lökar
- 2 vitlöksklyftor
- 500 g potatis ( fastkokande)
- ca 350 palsternacka
- 75 g Gruyéreost
- 2 dl vispgrädde
- 3 msk finhackade hasselnötter
- 75 g panko
- 1 påse saffran
- Salt, peppar, muskot
- ca 3 msk smör
Gör så här:
Skala lök och vitlök. Skiva fint. Skala potatis och palsternacka.
Ansa och tvätta fänkålen, använd roten, ovandelen samt
"dillen" till såsen.
Hyvla grönsakerna tunt. Varva dem och löken i en gratängform.
Blanda grädde med saffran, salt, peppar och muskotnöt.
Häll över gratängen.
Riv osten över.  Blanda panko med hasselnötter och strö över. Avsluta med att klicka 3 msk smör ovanpå.
Grädda i 200 grader ( vanlig ugn, 175 varmluft) i ca 1 timme. Täck evt. med folie i slutet.
Servera med oxkinder, madeirasås, valfria grönsaker och smörfrästa kantareller! Voilá!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden