Bœuf à la bourguignonne

Eller förkortat Bœuf bourguignon, köttgryta från Burgund. En riktig husmansrätt i Frankrike och precis som med många andra sådana rätter, som t.ex. Paella så finns det otaliga varianter.
Här får ni min!
Ingredienser:
- 1 kg tärnad högrev ( helst ekologiskt, t. ex, från gröna gårdar)
- 1 stor morot, tärnad
- 300 g chaminjoner
- 1 stor gul lök, finhackad
- 4 mosade vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1/2 dl balsamico
- Olja och smör
- 2 dl kalvbuljong
- 2 msk vetemjöl
- 3 lagerblad, 1 timjankvist, 1 rosmarinkvist,
   hackad persilja
- 75 cl mustigt rödvin, helst från Bourgogne
- 150 g syltlök
- 150 g bacon
- salt, nymalen svartpeppar, socker
Tillbehör:
Potatismos eller pressad potatis, röd vinbärsgelé,
valfria grönsaker.
Gör så här:
Bryn köttet i omgånger i en het stekpanna med smör och lite olja. Se till att det blir en ordentlig stekyta.
Krydda med peppar och lägg över i en rymlig gryta,
helst gjutjärn.
Fräs morot, lök och vitlök i en stekpanna med lite olja och tillsammans med tomatpurén.
Pudra över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.
Häll på balsamicon och låt koka ihop i ett par minuter. Tillsätt kalvbuljong och rödvin. Tillsätt timjan och rosmarinkvisten, samt lagerblad. Sänk värmen och sjud.
Slå allt över köttet som ska vara täckt, annars tillsätt mer buljong.
Låt grytan småputtra tills köttet är mört,
det tar ca 1 1/2 timme.
Under tiden kan du förbereda resten.
Strimla baconet. Halvera champinjonerna eller stora i kvartar. Häll av spadet från syltlöken.
Fräs champinjonerna i en torr panna, tills vattnet har släppt, tillsätt bacon och bryn ihop.
När köttet är mjuk, lägg i syltlökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Ta ut lagerblad och örtkvistar.
Smaka av med salt, peppar och evt. en nypa socker.
Strö över hackad persilja!
Servera med tillbehören och ett gott glas Bourgognevin.
Smaklig måltid!



 
Etiketter: bœuf bourguignon

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden