Lägga in surkål på mammas vis
Fast detta sätt att bevara grönsaker är 1000 tals år gammalt.
Gott och nyttig alla gånger!
Här kommer min mammas recept på surkål. Så länge jag kan minnas stod det ett stenkrus i källaren med den goda varan. En linnehanduk och en tung sten låg ovanpå.
Hur man sedan tillreder surkålen på bästa sätt hittar ni också här på bloggen!
Varsågoda!
Ingredienser:
- 50 kg vitkål
- 1 kg jodfri salt
- ca 60 g hela enbär
- 2 fl. torrt vitvin
Gör så här:
Dela vitkålen i fyra delar. Skär bort rotdelen. Strimla vitkålen! Varva sedan ihop med salt, enbär och vitvin lager för lager i kruset. Tryck ner hårt emellanåt, speciellt i slutet. Lägg en linnehanduk ovanpå och ett tungt föremål, t.ex. en sten. Efter ca. 8 veckor är surkålen klar.
Kolla gärna, det finns flera recept på goda rätter här på vad som ni kan göra sen!
Guten Appetit!!!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli: ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citron-salviasmör lussebullar medelhavsgratäng oxkinder madeirasås zucchini-potatisvåfflor zucchini-spenatlasagne kantarellsmör saint agur risotto päron-ingefära confit gulaschsoppa surkålsgratäng pina colada-kyckling-sallad honungsbakad laxfilé grönare ketchup kycklingsnitzel apelsinhollandaise physalischutney rabarber-marsipan-cheesecake apelsin-whiskeyaioli rädisbiffar köningsberger klopse 1001-natt-dippers pepparkakssmör papaya-getostsallad raclette skördepaj saint agur lägga in surkål sötpotatis och surkålsflirt tjälknöl surkål chilipulver solrospaj pepparrotsägg parmesankex pistasch-getostbollar zuccinisoppa bœuf bourguignon morots-pancakes ostfylld kycklingfilé grilltomat pastasallad morotsblastpesto svartkålschips kalvbringa pepparrotsås chardonnay-philadelphiasås granatäpple soltorkad tomat kantarellost-köttfärssoppa tysk-indisk linssoppa ört och osthjärta carbonara på mitt vis polenta fries pizzasnurror nässelsoppa laxfyllda våfflor svartrotsoppa jordgubb-rabarberdröm svartrot-potatisstomp svartrotspasta kantarell-parmesanpaj valnötspesto tzatziki tomatchutney mingelgott minisandwich afrikansk kyckling getost-päronpizza kikärtsbiffar med nötter pesto vårens tagliatelle ägg och baconnäste jordnötsmuffins biff rydberg plommonmuffins kalkon theas korv med bröd brysselkål-lasagne nötvåfflor zucchini-kålrabbisoppa nöt-chokladfudge sötpotatispizza fetagoesnuts inlagd zucchini rabarber-crumble key-lemon-pie-mousse höstdeko pizzakrans med vildörter physalis-äppelmarmelad ostfondue rödbetsfocaccia räkbomb klassisk räkcocktail lyxig grönsaksröra äpple-grönkål-gorgonzolapizza skakpizza skinkrullader i chilligrädde kycklingleverragout