Lägga in surkål på mammas vis

Modernt är det nu, med syrade grönsaker, att fermentera och lägga in.
Fast detta sätt att bevara grönsaker är 1000 tals år gammalt.
Gott och nyttig alla gånger!
Här kommer min mammas recept på surkål. Så länge jag kan minnas stod det ett stenkrus i källaren med den goda varan. En linnehanduk och en tung sten låg ovanpå.
Hur man sedan tillreder surkålen på bästa sätt hittar ni också här på bloggen!
Varsågoda!
Ingredienser:
- 50 kg vitkål
- 1 kg jodfri salt
- ca 60 g hela enbär
- 2 fl. torrt vitvin
Gör så här:
Dela vitkålen i fyra delar. Skär bort rotdelen. Strimla vitkålen! Varva sedan ihop med salt, enbär och vitvin lager för lager i kruset. Tryck ner hårt emellanåt, speciellt i slutet. Lägg en linnehanduk ovanpå och ett tungt föremål, t.ex. en sten. Efter ca. 8 veckor är surkålen klar.

Kolla gärna, det finns flera recept på goda rätter här på vad som ni kan göra sen!
Guten Appetit!!!


 
Etiketter: lägga in surkål

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden