Afrikansk Kyckling

Jag hade en gång en vän, som bodde i Afrika. Det gav inspirationen till denna rätt som blir helt magisk med alla kryddor och smaker.
Vill man kan man äta med händerna, vilket är mycket populärt bland barnen.
Bäst blir den om man låter kycklingen dra åt sig alla smaker i marinaden över natten.
Ingredienser 6 port.:
- 2 hela färska kycklingar
- 2 burkar krossad tomat (500g)
- 0,5 g saffran
- 7 vitlöksklyftor
- 2 msk flytande honung
- 2 msk soja
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
- 4 kanelstänger
- 2 stjärnanis
- saften från en apelsin

- 6 port. basmatiris
- rivet skal från 1 apelsin
- 1 msk kardemummakärnor
- salt
Tillbehör:
Lite valfritt. Bananer, mogen mango, apelsin, kokosflingor, skivad rödlök, röd paprika, salta mandlar, kikärtor och jordnötter.
Såsen gör du genom att blanda 3 dl gräddfil med 3 dl matlagningsyoghurt och en pressad vitlökklyfta.
Gör så här:
Dag 1:
Krossa stjärnanis i en mortel. Skala och dela vitlöksklyftorna itu. Häll tomaterna i en stor skål och blanda i alla ingredienser. Rör om ordentligt. Dela kycklingen i bitar, skölj av och torka med hushållspapper. Lägg bitarna i en tillräcklig stor ugnsform. Häll marinaden över och ställ kallt.
Gör gärna gräddfilsåsen med nu och ställ kallt.
Dag 2: Sätt kycklingen i ugnen på 175 grader i ca 1 timme.
Höj sedan temperaturen till 220 grader i 1/2 timme,
täck evt. över med folie.
Under tiden förbered alla tillbehör och sätt i olika skålar. Tärna mango och paprika, men vänta med bananen till sista stund, så den inte blir brun. Rödlöken kan med fördel sättas i iskallt vatten en stund, så blir den krispig.
Sätt på riset enligt anvisning på förpackningen, salta vattnet och tillsätt kardemumma kärnor, samt rivet skal från 1 apelsin.
Sätt fram skålar med vatten, (gärna med en citronskiva i) som man kan skölja händerna i samt tillräckligt med servetter.
Kolla så att kycklingen är klar genom att sticka i den.
Är vätskan klar är den färdig.
Sätt fram kycklingen, riset och alla tillbehör.
Nu kan det stora festen börja. Trevlig middag!!!









 
Etiketter: afrikansk kyckling

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden