Afrikansk Kyckling
Vill man kan man äta med händerna, vilket är mycket populärt bland barnen.
Bäst blir den om man låter kycklingen dra åt sig alla smaker i marinaden över natten.
Ingredienser 6 port.:
- 2 hela färska kycklingar
- 2 burkar krossad tomat (500g)
- 0,5 g saffran
- 7 vitlöksklyftor
- 2 msk flytande honung
- 2 msk soja
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen kardemumma
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk salt
- 4 kanelstänger
- 2 stjärnanis
- saften från en apelsin
- 6 port. basmatiris
- rivet skal från 1 apelsin
- 1 msk kardemummakärnor
- salt
Tillbehör:
Lite valfritt. Bananer, mogen mango, apelsin, kokosflingor, skivad rödlök, röd paprika, salta mandlar, kikärtor och jordnötter.
Såsen gör du genom att blanda 3 dl gräddfil med 3 dl matlagningsyoghurt och en pressad vitlökklyfta.
Gör så här:
Dag 1: Krossa stjärnanis i en mortel. Skala och dela vitlöksklyftorna itu. Häll tomaterna i en stor skål och blanda i alla ingredienser. Rör om ordentligt. Dela kycklingen i bitar, skölj av och torka med hushållspapper. Lägg bitarna i en tillräcklig stor ugnsform. Häll marinaden över och ställ kallt.
Gör gärna gräddfilsåsen med nu och ställ kallt.
Dag 2: Sätt kycklingen i ugnen på 175 grader i ca 1 timme.
Höj sedan temperaturen till 220 grader i 1/2 timme,
täck evt. över med folie.
Under tiden förbered alla tillbehör och sätt i olika skålar. Tärna mango och paprika, men vänta med bananen till sista stund, så den inte blir brun. Rödlöken kan med fördel sättas i iskallt vatten en stund, så blir den krispig.
Sätt på riset enligt anvisning på förpackningen, salta vattnet och tillsätt kardemumma kärnor, samt rivet skal från 1 apelsin.
Sätt fram skålar med vatten, (gärna med en citronskiva i) som man kan skölja händerna i samt tillräckligt med servetter.
Kolla så att kycklingen är klar genom att sticka i den.
Är vätskan klar är den färdig.
Sätt fram kycklingen, riset och alla tillbehör.
Nu kan det stora festen börja. Trevlig middag!!!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli: ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citron-salviasmör lussebullar medelhavsgratäng oxkinder madeirasås zucchini-potatisvåfflor zucchini-spenatlasagne kantarellsmör saint agur risotto päron-ingefära confit gulaschsoppa surkålsgratäng pina colada-kyckling-sallad honungsbakad laxfilé grönare ketchup kycklingsnitzel apelsinhollandaise physalischutney rabarber-marsipan-cheesecake apelsin-whiskeyaioli rädisbiffar köningsberger klopse 1001-natt-dippers pepparkakssmör papaya-getostsallad raclette skördepaj saint agur lägga in surkål sötpotatis och surkålsflirt tjälknöl surkål chilipulver solrospaj pepparrotsägg parmesankex pistasch-getostbollar zuccinisoppa bœuf bourguignon morots-pancakes ostfylld kycklingfilé grilltomat pastasallad morotsblastpesto svartkålschips kalvbringa pepparrotsås chardonnay-philadelphiasås granatäpple soltorkad tomat kantarellost-köttfärssoppa tysk-indisk linssoppa ört och osthjärta carbonara på mitt vis polenta fries pizzasnurror nässelsoppa laxfyllda våfflor svartrotsoppa jordgubb-rabarberdröm svartrot-potatisstomp svartrotspasta kantarell-parmesanpaj valnötspesto tzatziki tomatchutney mingelgott minisandwich afrikansk kyckling getost-päronpizza kikärtsbiffar med nötter pesto vårens tagliatelle ägg och baconnäste jordnötsmuffins biff rydberg plommonmuffins kalkon theas korv med bröd brysselkål-lasagne nötvåfflor zucchini-kålrabbisoppa nöt-chokladfudge sötpotatispizza fetagoesnuts inlagd zucchini rabarber-crumble key-lemon-pie-mousse höstdeko pizzakrans med vildörter physalis-äppelmarmelad ostfondue rödbetsfocaccia räkbomb klassisk räkcocktail lyxig grönsaksröra äpple-grönkål-gorgonzolapizza skakpizza skinkrullader i chilligrädde kycklingleverragout