Gulaschsoppa

Värmande, mättande, goda, älskade gulaschsoppan! Det har blivit några 100 genom åren, alla olika haha, men nu har jag skärpt mig och skrivit upp hur jag gör. (ungefär ;))
Den blir bäst om du börjar dagen innan!
Ingredienser: 10 port.
ca.1,6 kg fransyska
200 g tomatpuré
300 g röd paprika
10 vitlöksklyftor
600 g gul lök
1 äpple
1 kg potatis
1 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
1 tsk kryddpeppar
1 tsk chiliflakes
2 msk kinesisk soja
1/2 l  grönsaks ( något jag alltid har i frysen) alt. tomatsås
1/2 l rödvin
1,5 l vatten
Rapsolja
5 oxbuljongtärningar/ alt. oxfond på flaska
Finriven skal av 1 tvättat ekologisk citron
Till servering: Blanda 3 dl creme fraiche, 3 dl turkisk joghurt, 2 pressade vitlöksklyftor, lite salt, evt. hackad persilja.
Gör så här:
1. Skala löken och äpplet, tärna. Skala vitlöken, pressa.
Skala poatisen, tärna och lägg i vatten.
Tvätta, kärna ur paprikan och tärna, sätt i kylen i en burk.
Skär bort senor från köttet och tärna, ställ åt sidan.
2. Ta en stor gryta, minst 8 liters och fräs löken, äpple och vitlök på svag värma i lite olja tills löken blir glansig. Ha i tomatpurén, rör om och fräs med en liten stund.
Ställ åt sidan.
3. Hetta upp olja i en stekpanna och stek köttet i omgånger i hög värme tills det fått stekyta.
Häll över köttet i den stora grytan och krydda med paprikapulver, spiskummin, chiliflakes och kryddpeppar.
4. Dags nu att ha i vatten, rödvin och grönsaks/tomatsåsen, samt buljongtärningar.
Rör om och låt koka i ca. 1 timme på medelvärme.
Rör om så inget bränns vid.
5. När köttet börjar bli mört, ( känn efter) häller du av potatisen och tillsätter dem i grytan.
Koka vidare på lagom värme i ca. 15 minuter.
6. Nu ska grytan vila till morgondagen. Kyl ner så snabbt du kan, på vintern är det enkelt ( ute) på sommaren sätt grytan i iskallt vatten. Håll kallt tills det är dags dagen efter.
7. Nu tar vi fram grytan som har vilat till sig av alla goda smaker.
Koka upp försiktig under omrörning.
Ta i paprikatärningarna och citronskal och låt puttra minst kvart till.
Smaka av med soja, evt. lite salt och peppar!
Soppan ska vara mustig och ha lagom tjock konstistens.
Servera med ett gott bröd och en klick av vitlöksåsen!
Lycka till och smaklig måltid!














 
Etiketter: gulaschsoppa

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli:  ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden