Ostfondue

Mitt bästa tips till nyår är att göra fondue eller raclette. Man sitter länge runt bordet och alla hittar sina favoriter. Vanligast är köttfondue men jag vill slå ett slag för ostfondue med. Mumsigt!
Ingredienser 4 pers.:
500 g Greyerzer ost
300 g Emmentaler ost
1 stor vitlöksklyfta
4 dl torrt vitvin
1 tsk citronsaft
4 strukna tsk maizena
2 msk körsbärsbrännvin ( som Kirsch Cartron, finns på systemet eller ett annat fruktbrännvin, ersätt med ett vin t.ex. Leva cabernet shiraz rosé, om ni inte vill investera i en hel flaska körsbärsbrännvin)
riven muskotnöt, svartpeppar
salladslök
Tillbehör:
ca. 500 g bondbröd eller vad ni tycker om
1 glas Mixed Pickles
1 glas cornichonger
1 glas fyllda oliver
1 glas inlagd minimajs
1 glas inlagd pumpa eller zuccini
(recept finns i bloggen)
Körsbärstomater, rödbetor, minimorrötter m.m.
Gör så här:
Häll av dem inlagda grönsakerna, tvätta tomater och mörrötter och anrätta alla tillbehör i små skålar.
Tärna brödet i lagom stora bitar.
Grovriv all ost och lägg i en fonduegryta. Skala och finhacka vitlöken, lägg i grytan. Vispa ihop vitvin, citronsaft och maizena. Rör ner i osten. Sätt nu grytan på spisen och låt koka upp på medeltemperatur. Rör hela tiden. Det ska bildas en homogen massa. Tillsätt körsbärsspriten och smaka av med riven muskot.
Sätt på en uppvärmd rechaud. Kör över några varv med pepperkvarnen över fonduen och strö på den tvättade, finskivade salladslöken.
Doppa brödet i ostmassan och njut av tillsammans med tillbehören.
Servera gärna lite körsbärsbrännvin till!
Trevlig kväll och Gott Nytt År!







 
Etiketter: ostfondue

Kommentera gärna:

Unika​ ​Korgar​ ​&​ ​Presenter​ ​|​ ​Korg​ ​&​ ​Pesentboden