Ostfondue
Ingredienser 4 pers.:
500 g Greyerzer ost
300 g Emmentaler ost
1 stor vitlöksklyfta
4 dl torrt vitvin
1 tsk citronsaft
4 strukna tsk maizena
2 msk körsbärsbrännvin ( som Kirsch Cartron, finns på systemet eller ett annat fruktbrännvin, ersätt med ett vin t.ex. Leva cabernet shiraz rosé, om ni inte vill investera i en hel flaska körsbärsbrännvin)
riven muskotnöt, svartpeppar
salladslök
Tillbehör:
ca. 500 g bondbröd eller vad ni tycker om
1 glas Mixed Pickles
1 glas cornichonger
1 glas fyllda oliver
1 glas inlagd minimajs
1 glas inlagd pumpa eller zuccini
(recept finns i bloggen)
Körsbärstomater, rödbetor, minimorrötter m.m.
Gör så här:
Häll av dem inlagda grönsakerna, tvätta tomater och mörrötter och anrätta alla tillbehör i små skålar.
Tärna brödet i lagom stora bitar.
Grovriv all ost och lägg i en fonduegryta. Skala och finhacka vitlöken, lägg i grytan. Vispa ihop vitvin, citronsaft och maizena. Rör ner i osten. Sätt nu grytan på spisen och låt koka upp på medeltemperatur. Rör hela tiden. Det ska bildas en homogen massa. Tillsätt körsbärsspriten och smaka av med riven muskot.
Sätt på en uppvärmd rechaud. Kör över några varv med pepperkvarnen över fonduen och strö på den tvättade, finskivade salladslöken.
Doppa brödet i ostmassan och njut av tillsammans med tillbehören.
Servera gärna lite körsbärsbrännvin till!
Trevlig kväll och Gott Nytt År!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Victoria Uzun Valenzuela » Apelsin-Whiskeyaioli: ”Låter underbart gott! Den måste jag laga till!”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
citron-salviasmör lussebullar medelhavsgratäng oxkinder madeirasås zucchini-potatisvåfflor zucchini-spenatlasagne kantarellsmör saint agur risotto päron-ingefära confit gulaschsoppa surkålsgratäng pina colada-kyckling-sallad honungsbakad laxfilé grönare ketchup kycklingsnitzel apelsinhollandaise physalischutney rabarber-marsipan-cheesecake apelsin-whiskeyaioli rädisbiffar köningsberger klopse 1001-natt-dippers pepparkakssmör papaya-getostsallad raclette skördepaj saint agur lägga in surkål sötpotatis och surkålsflirt tjälknöl surkål chilipulver solrospaj pepparrotsägg parmesankex pistasch-getostbollar zuccinisoppa bœuf bourguignon morots-pancakes ostfylld kycklingfilé grilltomat pastasallad morotsblastpesto svartkålschips kalvbringa pepparrotsås chardonnay-philadelphiasås granatäpple soltorkad tomat kantarellost-köttfärssoppa tysk-indisk linssoppa ört och osthjärta carbonara på mitt vis polenta fries pizzasnurror nässelsoppa laxfyllda våfflor svartrotsoppa jordgubb-rabarberdröm svartrot-potatisstomp svartrotspasta kantarell-parmesanpaj valnötspesto tzatziki tomatchutney mingelgott minisandwich afrikansk kyckling getost-päronpizza kikärtsbiffar med nötter pesto vårens tagliatelle ägg och baconnäste jordnötsmuffins biff rydberg plommonmuffins kalkon theas korv med bröd brysselkål-lasagne nötvåfflor zucchini-kålrabbisoppa nöt-chokladfudge sötpotatispizza fetagoesnuts inlagd zucchini rabarber-crumble key-lemon-pie-mousse höstdeko pizzakrans med vildörter physalis-äppelmarmelad ostfondue rödbetsfocaccia räkbomb klassisk räkcocktail lyxig grönsaksröra äpple-grönkål-gorgonzolapizza skakpizza skinkrullader i chilligrädde kycklingleverragout